'Ekvinocijo' na Lokrumu

Stranci su 'pametnim telefonima' uvučeni u dubrovačku autentičnost

Foto: Dubrovačke ljetne igre
Ekvinocijo
Foto: Dubrovačke ljetne igre
Ekvinocijo
04.08.2014.
u 12:45
Predstava je obnovljena na lanjskim Igrama, a redatelj Joško Juvančić izvukao je maksimum iz teksta, lokacije i cijelog ansambla
Pogledaj originalni članak

Poseban je doživljaj sjesti u sumrak u brod u dubrovačkoj luci. I otploviti do Lokruma. Tamo na južnoj obali otoka, na stijenama otvorenim ka moru, igra se “Ekvinocijo” Ive Vojnovića, jedna od onih predstava koje veličaju autore rođene i izrasle iz svih posebnosti Dubrovnika. Već je na brodu bilo jasno da su Igre povukle pravi potez kada su omogućile strancima da prate i dramske predstave.

Na brodu su, naime, barem trećina putnika bili stranci: Česi, Britanci, Australci, Španjolci... Svi su oni željeli vidjeti predstavu u kojoj je jedan od glavnih “glumaca” čarobno more, ali ne samo vidjeti već i razumjeti – uz pomoć pametnih telefona sada mogu pratiti prijevod. Bilo je tako na “Romeu i Giulietti”, sada na “Ekvinociju”, a bit će i na “Dundu Maroju”, koji će zasigurno privući još više stranih gledatelja jer gosti Dubrovnika svake noći prolaze uz Držićevu poljanu na kojoj Festivalski dramski ansambl ima probe do dugo u noć.

A “Ekvinocijo” je predstava koja je obnovljena na lanjskim Igrama. Redatelj Joško Juvančić izvukao je maksimalno iz samog Vojnovićeva teksta, iz čarobne lokacije koju je izabrao, ali i cijelog glumačkog ansambla. Kada razgovarate s Dubrovčanima, svi se oni sjećaju one prijašnje verzije, baš svatko od njih spomenut će vam “Ekvinocijo” u kojoj je ulogu Vlaha Slijepog igrao (ovdje nikada prežaljeni) Predrag Vušović. No, svi će ti Dubrovčani iznova doći na Lokrum, pogledati “Ekvinocijo” i zdušno pljeskom pozdraviti Branimira Vidića u toj istoj ulozi.

A u priči o okrutnom i siromašnom životu, o ljubavi koja upropaštava, ali i gradi život, i ovog je puta briljirala Doris Šarić-Kukuljica kao Jele, u ulozi majke koja žrtvuje sve, ali na kraju uspije spasiti sina i njegovu ljubav. Sjajan joj okvir pruža ostatak ansambla, predvođen Krunom Šarićem i Marom Martinovićem, a važne uloge ovdje imaju i dubrovačka djeca, glumački podmladak ovog grada.  

>>   Odlični 'Ekvinocijo' iduća tri dana na Igrama

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.