NE PROPUSTITE FILM NOMINIRAN ZA OSCARA U 9 KATEGORIJA

Što je tako očaravajuće u Birdmanu

Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
Foto: PR FOTO
Birdman
27.01.2015.
u 12:24
Pogledaj originalni članak

Od kada je otvorio prošlogodišnji Flmski festival u Veneciji BIRDMAN ne prestaje biti središnja tema stručne javnosti, ali i obične publike. Kritičari i gledatelji širom svijeta pohvalama obasipaju prvu komediju hvaljenog mek­sičkog redatelja s hollywoodskom adresom Alejandra Gonzáleza Inárritua (Babel, Pasja ljubav) što potvrđuje i 125 nagrada koje je BIR­DMAN do sada osvojio, a kojima od 15. siječnja treba dodati i 9 nominacija za Oscara.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je kako je slavnom redatelju uspjelo promijeniti žanr za 360 stupnjeva i tako nas očarati crnohumornom pričom o glumcu Rigganu (Michael Keaton), slavnom po ulozi popularnog super­heroja, koji se muči postaviti dramu na Broadwayu, a u danima prije premi­jere bori se protiv vlastitog ega i pokušava spasiti obitelj, karijeru i samoga sebe. Odgovor je dao sam Inárritu koji je ujedno i koscenarist te koprodu­cent filma: Želio sam istražiti bitku s egom, ideju da bez obzira na uspješ­nost u financijama ili slavi, to je uvijek samo iluzija. Privremena. Kad posti­gnete ono za čime ste jurili uskoro shvatite nestalnost te sreće. Birdman je, u osnovi, priča o svakome od nas. Volim likove s manom, nesigurne, vođe­ne sumnjama i kontradikcijama… dakle, sve koje poznajem. Njegovi izbori su loši i loše utječu na ljude oko njega. Cijelog je života vjerovao da je div­ljenje - ljubav. Tek kad je shvatio koliko je divljenje nevažno našao se na početku bolnog puta na kojem treba naučiti voljeti i sebe i druge.

Riggan Thomson nada se da će novom dramom na Broadwayu, između os­taloga, ponovo oživjeti svoju karijeru koja je na zalazu. Ovaj bivši filmski superheroj vjeruje da će ga njegovo kreativno kockanje etablirati kao pra­vog umjetnika i dokazati svijetu - i samome sebi - da nije samo bivši milje­nik Hollywooda. No, prije premijere Rigganov glavni glumac se ozlijedi tije­kom probe i treba mu hitno pronaći zamjenu.

Glavna glumica Lesley (Naomi Watts) i njegov najbolji prijatelj i producent Jake (Zach Galifia­nakis), predlože mu da ga zamijeni Mike Shiner (Edward Norton) zbog kojega će se karte zasigurno rasprodati, a kritike će biti izvrsne. Priprema­jući se za kazališni debut, mora riješiti i probleme s djevojkom i glumicom Laurom (Andrea Riseborough), kćeri i osobnom asistenticom Sam (Emma Stone) koja se upravo vratila s rehabilitacije, ali i s bivšom supru­gom Sylviom (Amy Ryan) koja se svako malo pojavljuje kako bi provjerila i stabilizirala stvari.

Pogledajte nevjerojatno zabavan i inteligentan film BIRDMAN premijerno na 11. Oscar reviji.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr