U Velikom tjednu bez vjernika

Što je sve do sada sanirano na Zagrebačkoj katedrali? Pogledajte galeriju!

Foto: Josip Ninković
Foto: Josip Ninković
Foto: Josip Ninković
Foto: Josip Ninković
Foto: Privatna zbirka projektanta
Foto: Privatna zbirka projektanta
Foto: Vjekoslav Jozinović
Foto: Vjekoslav Jozinović
Foto: Vjekoslav Jozinović
Foto: Vjekoslav Jozinović
Foto: Vjekoslav Jozinović
Foto: Vjekoslav Jozinović
Foto: Vjekoslav Jozinović
Foto: Vjekoslav Jozinović
Foto: Vjekoslav Jozinović
10.04.2020.
u 12:14
Prenosimo izvještaj arhitekta Damira Foretića
Pogledaj originalni članak

Nedavni potres koji je pogodio Zagreb srušio je kameni vrh južnoga tornja katedrale, u svodovima su uočene jače pukotine, zbog pomaka zidova slomljene su rozete i oštećeni vitraji. Evo što je sve do sada poduzeto, prenosimoizvještaj ovlaštenog arhitekta Damira Foretića:

"Završena je demontaža i deponiranje drvenih kipova proroka u apsidi katedrale, uklonjeni su svi liturgijski predmeti: svijećnjaci, raspela i ostali pokretni dijelovi s oltara.

Isprojektirana je skela unutar i izvan apside. Skele će omogućiti demontažu vrijednih vitraja i oštećenih kamenih elemenata rozeta bifora i trifora. Unutarnja skela će služiti ujedno i za podupiranje puknutih svodova te kasnije izvođenje radova na sanaciji. Vanjska skela će služiti i za radove na obnovi vanjskih dijelova pročelja apside.

U unutrašnjosti katedrale stolari su demontirali kompletne rezbarene klupe iz svetišta. Zaštićena su dva oltara neposredno uz sjeverni zvonik i sada se zaštićuje kamena propovjedaonica.

Popravljene su rupe na bakrenom limu nastale od krhotina južnog tornja i postavljeno je preko 15 m3 zaštite uz dva krovna polja na jugu i sjeveru.

Na južnim kontraforima demontirani su kameni elemente baldahina. To je nešto što se može vidjeti neposredno uz Domitrovićevu kulu.

„Mala“ dizalica koja je bila montirana već prošli petak nije mogla biti u upotrebi zbog jakog sjeveroistočnog vjetra. U ponedjeljak 6.04. se prvi puta u košari došlo do sjevernog tornja i temeljito su se pregledala nastala oštećenja. Alpinisti su se uspeli do 92 m sjevernog tornja s unutarnje strane i sad se vrši ubrzana postava hrastovih drvenih klada u samom centru zvonika koje će pomoći kod samog dizanja. Ostvarena je i suradnju s Rudarskim fakultetom gdje su se vršila pokusna miniranja, a jučer su se s pripadnicima HV u dvorištu katedrale vršila probna opaljenja - odvajanja metalnih trnova zalivenih olovom na starim kamenim elementima baldahina II galerije i presijecanje eksplozivom upletenog čeličnog užeta koji drži spaja kameni vrh s protuutegom tj. olovnom kuglom od 4 t.

Napravljen je konačni kompletni plan svih aktivnosti za podizanje i spuštanje dijela sjevernog tornja. Dok se čeka montaža „velike“ dizalice uklonit će se dijelovi s južnog tornja koji prijete urušavanju. Na samoj katedrali snimaju se sva oštećenja, na objektu je bila stručna komisija Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba, koja je pregledala sva do sada uočena oštećenja i naložila je hitne mjere intervencije.

Iz Građevinskog fakulteta su također izašli na teren profesori koji su pregledali sva oštećenja bili su na južnom tornju i u krovištu katedrale napisali svoja opažanja i mišljenja te preporučili mjere vezane uz sprječavanje daljnjih oštećenja i sigurnost izvođenja radova prije obavljanja detaljnih pregleda i izrade projekta obnove i sanacije svih oštećenja."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.