treća sezona

Šteta što Westworld ipak nije serija o prijetnji umjetne inteligencije

Foto: IMDb
Šteta što Westworld ipak nije serija o prijetnji umjetne inteligencije
13.05.2020.
u 13:41
Konačni obračun ove serije ostavljen je, očito, za četvrtu sezonu. Umjesto prijetnji umjetne inteligencije, ponovno gledamo staru tezu o kontroli korporacija nad čovjekom.
Pogledaj originalni članak

Jako smo se veselili Westworldu, mi koji smo uz originalni film s Yulom Brynnerom odrastali osamdesetih. Priča o zabavnom parku s motivom Divljeg zapada u kojem se turisti zabavljaju interakcijom s droidima i danas se smatra kultnim i značajnim. Jer, kultni je pisac Michael Crichton osmislio svijet koji je pogonjen tehnologijom o kojoj se, barem do koronakrize, intenzivno raspravljalo – umjetnoj inteligenciji. I u trećoj sezoni serija se bavi upravo teorijom o tome što se može dogoditi ako se umjetna inteligencija otme kontroli, ako dobije sposobnost da se ponaša neskriptirano, odnosno – razmišlja. Treća sezona donijela je krajnju eskalaciju tog odnosa, u seriji prikazanog kao iznimno opasnog, ulazak droida neprimjetno u stvarni svijet. No, kako se ispostavi, konačni obračun izostane jer ni ovo gdje su droidi ušli nije baš normalan svijet čiju stvarnost uživamo, već svojevrsni matriks u kojem ljudskim sudbinama upravlja jedna korporacija.

Neuništiva Dolores

Serac, suosnivač tog Incitea, vodi kompaniju koja je stvorila Rehoboam, sustav koji upravlja ljudima, odnosno autor je povijesti počevši s 2039. godinom. I sada se pojavljuju domaćini iz Westworlda od kojih jedan, Dolores, ima ozbiljne namjere da se obračuna s takvim svijetom u kojem je bilo mjesta i za nešto poput Delosova zabavnog parka. Serac, pak, zna da je Dolores nešto što ne postoji u sustavu pa se ne može ni kontrolirati, a on neće imati svu kontrolu potrebnu da sustav funkcionira. Sve do sljedeće kataklizme, barem. No, sve se to čini dosta kompliciranim, s još više likova, čak i enigmi poput biblijskih imena. Sustav se, recimo, zove Rehoboam, a njegova je trenutačna inačica Solomon.

Izgubljena osnovna poruka

I onda u takvom zapletu, s još slojeva, neizbježno je da se dogode nedorečenosti, neiskorištenosti solidnog broja likova, poput Caleba Aarona Paula, pa čak i Bernarda Jeffreya Wrighta koji u seriju ulazi kao mogući ključ konačnog sukoba čovječanstva i domaćina, ali koji je odgođen za cijelu jednu sezonu jer dolaze vijesti da je odobrena i četvrta sezona dobro ocijenjene serije. No, pri tome je izgubljena osnovna poruka, a to je prijetnja umjetne inteligencije čovječanstvu, a zamijenila ju je ona stara, o kontroli korporacije nad čovjekom do razine izravnog upravljanja njegovim životom. I onda se dogodi koronakriza pa takvu teoriju jednostavno pregaze događaji. No, uvijek je lijepo vidjeti Evan Rachel Wood kao Dolores, Thandie Newton kao Maeve i Tessu Thompson kao Hale koja svijest dijeli s Dolores. Taj je konačni obračun umjetne inteligencije i čovječanstva ostavljen za četvrtu sezonu kada bi konačno ključeve u ruke trebao uzeti Bernard, a Čovjeka u crnom Eda Harrisa ne možemo se baš riješiti. Bio čovjek ili domaćin.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar MaryLY98
MaryLY98
19:21 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b