riječki hnk

Spremna je pandemijska verzija opere “Cavalleria rusticana”, bez zbora na pozornici

Spremna je pandemijska verzija opere “Cavalleria rusticana”, bez zbora na pozornici
25.01.2021.
u 10:25
Opera “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija premijerno će biti izvedena u riječkom HNK 27. siječnja.
Pogledaj originalni članak

Opera “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića, premijerno će biti izvedena u riječkom HNK 27. siječnja u 19.30 sati. Tijekom izvedbe zbor će pjevati u dvorani za probe, izvan pozornice i gledališta, a zvuk će se prenositi u dvoranu. “U ovim ograničavajućim i izazovnim okolnostima glazbenu sliku opere nismo željeli izgubiti. Svim nedaćama usprkos, nastojali smo je sačuvati. Čut će se tako na sceni “udaljeni“ glasovi zbora, a na pozornici vidjeti siluete onih koji ne pjevaju, bez riječi i glasa svjedočeći drami u kojoj se zatočeni svi nalazimo“, naglasio je Siriščević. Time je na sceni otvoren prostor za soliste opere i za glumce.  

Umjetnička intervencija

Kojeg rodonačelnika fašizma prikazuju plakati na riječkim ulicama i zašto?

Giovanni Morbin na fotografijama oponaša medij, D’Annunzijev položaj tijela i fizionomiju, relativizirajući oba identiteta. S originalnih foto razglednica ne preuzima D’Annunzijevu uniformu kao snažniju oznaku osobe i pripadajućeg režima. U toj ‘situacionističkoj diverziji’ ostaje vjeran razigravanju bremenitih povijesnih tema, podsjećajući da si, čak i kada bismo to mogli, ne smijemo dopustiti biti neutralni, pasivni promatrači

Traju i probe za postavljanje na scenu jedne od omiljenih opera na pozornicama diljem svijeta, Verdijeve "Traviate". Pjevat će Anamarija Knego i Aljaž Farasin uz gostujućeg solista Kevina Greenlawa. U "Traviati", pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela te u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, nastavit ćemo istraživati mogućnosti fizičke odsutnosti, a glasovne odnosno zvukovne prisutnosti zbora u izvedbi, kažu iz riječkog HNK.

Ističu i da su se do sad pridržavali svih mjera, ali i donosili vlastite odluke koje su često bile brže od preporuka, kako bi se zaštitila publika i izvođači. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.