SAN U KAMENU

Scenski portret Jure Kaštelana u Muzeju za umjetnost i obrt

Foto: arhiva vl
Scenski portret Jure Kaštelana u Muzeju za umjetnost i obrt
27.10.2011.
u 10:13
Sudjeluju Vesna Tominac Matačić, Boris Svrtan, Ante Stamać, Tonko Maroević i Goran Matović. Prikazat će se i fragmenti filma Zlatka Sudovića: "Jure Kaštelan“ iz arhive HRT-a.
Pogledaj originalni članak

Multimedijalni scenski portret velikog hrvatskog pjesnika Jure Kaštelana pod naslovom „San u kamenu“ održat će se 31. listopada u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u okviru Zagrebačkih posveta. Ovaj osebujni scenski portret građen je udjelom živog govora glumaca, književnika i prijatelja koji se obraćaju Kaštelanu iz 2011. godine, filmskog zapisa o pjesniku te Kaštelanova govorenja vlastitih stihova. Kaštelanov mudri probrani govor i danas djeluje začudnom svježinom. Kaštelan je pisao jasne rečenice oslobođene znatnije formalne stege. Stvarao je pjesničke slike koje su sintaksom i zvukom bile vrlo bliske svakidašnjem govoru. Bila mu je bliska spoznaja da se u svojim pjesmama jezikom bori za sreću djetinjstva i slast mediteranskog pamćenja. Razapet između slutnjom apsolutne slobode i strastvenih ljubavi, stvarao je čitavog života slike neobične i začuđujuće. Sloboda je njegov ideal i pokretač.Tražio ju je i nalazio i u životu i u pjesmi,  u ratu i u miru. U realnom i u irealnom. Scenski portret organizira "Teatar poezije" u autorskom konceptu Gorana Matovića, a sudjeluju Vesna Tominac Matačić, Boris Svrtan, Ante Stamać, Tonko Maroević i Goran Matović. Prikazat će se i fragmenti filma Zlatka Sudovića: "Jure Kaštelan“ iz arhive HRT-a.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.