upitna autonomija

Rim: I Hrvati na izložbi o umjetnosti u današnjem društvu

Foto: Silvije Tomašević
Rim: I Hrvati na izložbi o umjetnosti u današnjem društvu
11.04.2013.
u 13:03
Izložbom umjetnici žele pokazati kako sadašnji ekonomsko-političko-kulturni sustav stavlja pod znak pitanja autonomiju umjetnosti i primorava umjetnike da se krtitički odnose prema društvu.
Pogledaj originalni članak

RIM – U rimskoj galeriji Furini Arte Contemporanea u Ulici Giulia poznatoj po galerijama i umjetnicima, otvorena je izložba pod naslovom „Arte: Affari, Lavoro o Perditempo“ (Umjetnost: Poslovi, Rad ili Dangube) koje je idejnikom hrvatski umjetnik iz Rijeke Nemanja Cvijanović u suradnji s međunarodnim umjetnicima (Deimantas Narkevičius, Cesare Pietroiusti, Société Réaliste, ABS Grupa, Fokus Grupa, Vlado Martek).

Izložba, koja kroz prizmu rada promišlja o ulozi umjetnika u suvremenom društvu pogođenom krizom neoliberalističkog kapitalizma, bit će otvorena do 31. svibnja.

Mjesta umjetnosti zamišljena su i kao radna mjesta, pa se stvara slika položaja umjetnosti u odnosu na društvo, politiku i tržište. Izložbom umjetnici žele pokazati kako sadašnji ekonomsko-političko-kulturni sustav stavlja pod znak pitanja autonomiju umjetnosti i primorava umjetnike da se krtitički odnose prema društvu. Stvara se nekom vrstom odbojnosti društva prema umjetnosti. Zapravo svojim djelima umjetnici na toj izložbi postavljaju pitanje o tome kako je viđena umjetnost u današnjem društvu, odnosno je li pudupirana, sputavana ili banalizirana.

Dakle, uz Nemanju Cvijanovića, koji je već poznat rimskoj publici, je i ABS Grupa u satavu mladih umjetnika: Alan Alebić (37), Ivica Blažić (38) i Ivan Skvrce (33), koji su diplomirali na zagrebačkoj akademiji. Zatim je tu i Fokus Grupa u sastavu Iva Kovač (30) iz Splita i Elvis Krstulović (31) iz Rijeke. Iz Zagreba je Vlado Martek (62), konceptualni multimedijalni umjetnik.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.