Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Dubrovačke ljetne igre
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Dubrovačke ljetne igre
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Dubrovačke ljetne igre
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Dubrovačke ljetne igre
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Dubrovačke ljetne igre
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Dubrovačke ljetne igre
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Dubrovačke ljetne igre

Publika nagradila suvremeniji smjer Dubrovačkih igara

27. 08. 2018. u 09:35 1
Vodstvo Igara hrabro se suočilo s dvojbom o tome koliko reagirati na očekivanja, a koliko ponuditi nešto novo, smatra ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Danielea Rustionija, uz slavnog i pomalo ekscentričnog američkog orguljaša Camerona Carpentera, zatvorene su 69. Dubrovačke ljetne igre.

NOVO VODSTVO Obuljen Koržinek: Dubrovačke ljetne igre vratile su se na očekivanu razinu profesionalnosti

Ovo je bila godina u kojoj se publici predstavilo novo kreativno vodstvo Igara na čelu s redateljicom Dorom Ruždjak Podolski te muzikologinjom Karolinom Rugle, redateljem Sašom Božićem i dirigentom Tomislavom Fačinijem. Najavljivali su razvoj i širenje publike te zaokret u malo modernijem smjeru, i čini se da su u tome uspjeli unatoč ponekim disonantnim tonovima koji su u Dubrovniku gotovo nezaobilazni, jer je riječ o gradu koji sa svojim festivalom ima specifičan i vrlo strastven odnos, a gotovo da nema vodstva koje istodobno nije nailazilo na pohvale i kritike.

69. Dubrovačke ljetne igre Scenski oživljene novele Ranka Marinkovića

Da su Dora Ruždjak i njezin tim napravili dobar posao, svjedoči više prodanih ulaznica te velik uspjeh premijernih naslova, kao što je bila predstava “Pod balkonima” zasnovana na djelima Ranka Marinkovića, u vještoj dramaturgiji Vedrane Klepice i režiji Darija Harjačeka. Za ulogu u toj predstavi Orlanda je dobila Nataša Kopeč.

– Vodstvo Igara hrabro se suočilo s dvojbom oko toga koliko reagirati na očekivanja, a koliko ponuditi nešto novo. Želim ih ohrabriti da nastave kako su započeli – istaknula je u subotu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Posebno je pohvalila naglasak na razvoju publike i visoku razinu profesionalnosti u uvjetima vrlo kratkih rokova. Da će novi smjer Igara nagodinu biti još vidljiviji, najavljuje i sama intendantica.

– Odlučili smo ići još više naprijed u svim programskim odrednicama, s naglaskom na razvoju publike. Nastavit ćemo baviti se mogućnostima ambijentalnoga teatra, naglasiti mitske lokacije Igara, a pokušat ćemo dovesti najsuvremenije svjetske kazališne, baletne i plesne produkcije – rekla je Ruždjak Podolski.

oživljavanje jednog od najboljih djela velikog pisca Premijera predstave 'Pod balkonima' održana na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama

U 47 dana festivala izvedeno je 86 programa na 30 lokacija, a Dubrovnik je ugostio oko dvije tisuće umjetnika. Prvi put je održano 19 besplatnih programa s posebnim naglaskom na najmlađu publiku. U odnosu na prošlu godinu, proračun festivala narastao je za 7 posto i iznosi 13,8 milijuna kuna. To valja pripisati porastu vlastitih prihoda (od sponzora i prodanih ulaznica), koji sada čine 44 posto ukupnog budžeta.

Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti
pogledajte na vecernji.hr
  • 10:43 27. kolovoza 2018.

    Nekako mi vuče da nas pomalo pripremaju da u budućnosti na dubrovačkim igrama očekujemo različita ultramoderna "propitkivanja" tipa Olivera Frljića, Vlaste Delimar i sličnih "progresivnih umjetnika".

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".