novi arheološki nalazi

Pronašli bedeme oko Vučedolske kulture

Pronašli bedeme oko Vučedolske kulture
11.09.2014.
u 16:01
Dosad su pronađeni i tragovi kostolačke i badenske kulture, koje su još starije od vučedolske, koja se prostire na arheološki lokalitet na Vučedolu i proteže na 17 hektara, a na njemu je živjelo oko 2000 ljudi. Tada je to bio velegrad
Pogledaj originalni članak

        Već u prvom tjednu ovogodišnjih arheoloških istraživanja na arheološkom nalazištu Vučedol pokraj Vukovara arheolozi s odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu došli su do novih nalaza koji govore o životu na ovim prostorima 3000 godina prije Krista.

– Pronašli smo vanjski bedem koji je opasavao naselje i dijelove unutrašnjeg bedema – rekla je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja Vučedolske kulture koji je od ove godine organizator istraživanja.

– Ove godine došli smo i do spoznaja kako su za potrebe kuća koristili “lesne lutkice”, materijal koji se može pronaći u okolici, a koji je dodatno učvršćivao tadašnje objekte – kaže Hutinec.

Objašnjava i kako su na dosad otkrivenim lokalitetima pronađeni i tragovi kostolačke i badenske kulture, koje su još starije od vučedolske, koja se prostire na arheološki lokalitet na Vučedolu i proteže na 17 hektara, a na njemu je živjelo oko 2000 ljudi. To je u ono vrijeme, kako kaže Hutinec, bio velegrad.     

>> Započela ovogodišnja arheološka istraživanja na Vučedolu

>> Pronađena ista keramička čašica kao na iskopinama Troje

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.