Matica Hrvatska

Priručnik u kojem je sve što bi svaki Hrvat morao znati o jeziku

Priručnik u kojem je sve što bi svaki Hrvat morao znati o jeziku
21.05.2013.
u 16:36
Knjiga je popularno pisana i nema suvišne znanstvene aparature, kao ni prijepornih pitanja
Pogledaj originalni članak

U pravopis ne bi smjele ulaziti odredbe kojih u pravopisnoj praksi nema. Pravopis služi za uvođenje reda, a ne za izmišljanje nepostojećih načina pisanja, rekao je na predstavljanju „Pregleda povijesti, gramatike i pravopisa hrvatskoga jezika\" u velikoj dvorani Matice hrvatske sveučilišni profesor i recenzent izdanja Ivo Pranjković.

Opsežni i jedinstveni priručnik koji je ponajprije namijenjen srednjoškolcima i studentima, ali i prosječno obrazovanim govornicima hrvatskoga jezika potpisuju Ante Bičanić, Anđela Frančić, Lana Hudeček i Milica Mihaljević, a objavilo ga je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica.

– Ova knjiga donosi sve ono što bi svaki Hrvat trebao znati o svojem jeziku – rekao je sveučilišni profesor i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović ocijenivši da je riječ o izdanju koje može biti zanimljivo svakom ljubitelju jezične problematike u nas.

Na promociji je istaknuo i da je Matici hrvatskoj briga za hrvatski jezik jedan od najvažnijih zadataka, a pohvalio je i veliki izdavački pothvat Croatice, izdavanje Povijesti hrvatskog jezika, čiji je treći tom pred tiskanjem.

– Knjiga je popularno pisana, nema suvišne znanstvene aparature. Ne sadrži ni problematične dijelove ni otvorena pitanja iz gramatike i pravopisa. Autor dijela knjige o pravopisima Ante Bičanić nije se priklonio ni jednoj od postojećih pravopisnih knjiga izbjegavajući radikalna rješenja koja nije potvrdila praksa – rekao je Ivo Pranjković, spomenuvši pri tome da Pregled donosi i pravopisno-gramatički rječnik.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.