Matko Trebotić

Povijest našeg naroda urušava se zajedno sa zapuštenim zgradama

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
23.05.2017.
u 02:00
Izložba “Svjetlo i tama Mediterana”, nakon Orisa, bit će prikazana u galeriji Pula, a nakon toga u Modernoj galeriji u Dubrovniku.
Pogledaj originalni članak

Krajem tjedna u Oris – Kući arhitekture održalo se otvorenje izložbe Matka Trebotića pod nazivom „Svjetlo i tama Mediterana“.Na početku svoje karijere, Trebotić je izgradio svoje prvo i jedino samostalno arhitektonsko ostvarenje – modernistički restoran u Milni na Braču.

Niski, prostrani i jednostavni geometrijski interijer okružen otvorenim trijemom i nošen vitkim stupovima godinama je pružao predah brojim turistima i mještanima od jakog ljetnog sunca. Više od pedeset godina kasnije, ista lokacija, ali potpuno drukčija slika. Napušteni i oronuli prostor ukrašen divljim grafitima sa suvremenim političkim porukama još je jedna u nizu simptomatskih sudbina modernističkog nasljeđa. Njegovom sudbinom bavi se ova izložba.

– Nestajanjem dijela suvremene arhitekture, nestaje dio naše povijesti, entitet našeg naroda. Ovo je možda mala izložba, ali vrlo važna i aktualna u ovom trenutku. Nadam se da će publika shvatiti težinu problema i da će biti svjesnija onoga što posjedujemo i što trebamo čuvati – započeo je Trebotić.

Svoju reakciju na nestajanje suvremene arhitekture Trebotić je uprizorio putem multimedijske izložbe u kojoj se isprepliću fotografije prostora nekad i danas. Također, novom slikarskom serijom autor istražuje negativni i pozitivni potencijal mediteranske kulture u kojoj je rođen. Mračni dio izložbe čini triptih pod nazivom „Tamni Mediteran – Palmyra“ s kojim je umjetnik htio upozoriti na fanatizme različitih predznaka koji dovode do uništavanja.

– Ovu izložbu već godinama nosim u sebi, ali sam čekao pravo vrijeme i mjesto za nju – kaže nam autor. Raznoliki se motivi isprepliću pred posjetiteljima koji imaju priliku iščitati poruku koja proizlazi iz rasporeda izložene instalacije.

Izložba će nakon Orisa biti prikazana u sklopu Splitskog ljeta u galeriji Pula, a nakon toga preuzima je Moderna galerija u Dubrovniku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.