„MESIJA“ U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Povijesna glazbena izvedba bez skraćivanja

Foto: Dušan Mirković /Pixsell
antunovski koncert
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
antunovski koncert
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
antunovski koncert
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
antunovski koncert
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
antunovski koncert
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
antunovski koncert
14.06.2014.
u 11:05
Oratorij Georga Friedricha Händela izveo je katedralni zbor i komorni orkestar, zatim sopranistica Sanja Madunić, alt Sonja Runje, tenor Saša Štulić, bas Matija Meić dok je na orguljama svirao Krešimir Has. Orkestrom i zborom ravnao je dirigent Alen Kopunović Legetin.
Pogledaj originalni članak

U požeškoj katedrali sinoć je održan tradicionalni antunovski koncert na kojem je izveden biblijski oratorij  Mesija, jedno od najveličanstvenijih glazbenih ostvarenja uopće. Ovaj oratorij Georga Friedricha Händela izveo je katedralni zbor i komorni orkestar, zatim sopranistica Sanja Madunić, alt Sonja Runje, tenor Saša Štulić, bas Matija Meić dok je na orguljama svirao Krešimir Has. Orkestrom i zborom ravnao je dirigent Alen Kopunović Legetin.

„Mesija“ je izveden na vrhunskoj razini i to bez skraćivanja tako da je požeška publika imali jedinstvenu i povijesnu priliku čuti jedno glazbeno djelo koje se inače ne izvodi u manjim gradovima jer ga je zbog zahtjevnosti teže postaviti.

 Na svršetku programa generalni vikar Josip Devčić podsjetio je na tradiciju katedralnog zbora da na blagdan sv. Antuna priredi godišnji koncert te je biskupu Antunu Škvorčeviću čestitao imendan.  

            Potom je biskup kazao da su pjevači u pripravi za izvođenje ovog djela uložili puno žrtve i ljubavi te da su stoga po ljepoti izvedene glazbe i oni sami postali lijepi i istovremeno brojne slušatelje učinili lijepima. Zahvalio im je za to plemenito djelo, čestitao orkestru, zboru i solistima za profesionalno izvedeno Händlovo remek djelo, a dirigentu Kopunoviću Legetinu za hrabrost kojom ga je stavio na program.

Podsjetio je kako je tekst „Mesije“ pun govora o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji nas stavlja pred izazov da razmislimo što su zapravo spomenuta vremena. Naglasio je da nam s različitih razina o njima daju tumačenja političari, znanstvenici i drugi stručnjaci i u današnjem hrvatskom društvu, ali da istinu o njima na najizvrsniji način posreduje izvedena glazba sa čudesnom stopljenošću u jedno nekih trajnih i neuhvatljivih dimenzije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te daruje predokus vječnosti koja se još ima u punini dogoditi, pa smo po mističnoj snazi i ljepoti glazbe mogli naslutiti što će biti „kraj bez kraja“ o kojem je govorio sv. Augustin. Na koncertu je bio nazočan i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.