U počast znanstveniku

Poštanska marka s likom Nikole Tesle predstavljena brazilskoj javnosti

Poštanska marka Nikola Tesla
Poštanska marka Nikola Tesla
08.11.2014.
u 12:00
Poštanske marke Tesla-Schenberg rezultat su inicijative i posvećenosti veleposlanika Republike Hrvatske u Brazilu dr. Drage Štambuka koji je projekt zamislio, pokrenuo i nadgledao do kraja
Pogledaj originalni članak

U Porto Alegreu, glavnom gradu brazilske savezne države Rio Grande do Sul, u Muzeju znanosti i tehnologije, u krilu posvećenom hrvatskom velikanu Nikoli Teslinjegovim izumima, hrvatski veleposlanik dr. Drago Štambuk i direktor Brazilske nacionalne pošte za međunarodne pregovore Rogerio Saraiva de Azambujapredstavili su brazilskoj javnosti hrvatsko-brazilsku dvojnu poštansku marku s likom hrvatskog znanstvenika Tesle i brazilskog astrofizičara Maria Schenberga.

U nazočnosti direktora Muzeja Melisse Pires i rektora Pontifikalnog katoličkog sveučilišta (PUCRS), Joaquima Cloteta veleposlanik Štambuk iznio je temeljne osobne podatke o hrvatskom geniju i nabrojio njegove ljudske i znanstvene vrline i osobnosti.

Poštanske marke čine likovnu cjelinu koja u vizualnom smislu prikazuju stilizirane, jednobojne portrete dvaju velikih znanstvenika Nikole Tesle i Maria SchenbergaZnajući da je vlastoručni potpis jedna od biometrijskih značajki identiteta, centralno pozicionirani potpisi unutar kadra, naglašavaju originalnost i jedinstvenost ovih posebnih ljudi koji su svojim pronalascima i dostignućima zadužili svijet. Ponos zemlje iz koje potječu opravdan je i ugrađen u formi jednostavnog, teritorijalnog orisa država na kojima je i označeno mjesto, odnosno grad njihova rođenja (država Hrvatska – mjesto Smiljan na marki s likom Nikole Tesle i država Brazil – grad Sao Paolo na marki s likom Maria Schenberga).

Time su predstavljene i države iz naziva ove serije poštanskih maraka u čiju se realizaciju uključila tvrtka AKD d.o.o. čija je djelatnica Nikolina Ćuk, mag. ing. des., autorica dizajna serije pod nazivom "Diplomatski donosi: Brazil-Hrvatska“.  

Poštanske marke Tesla-Schenberg rezultat su inicijative i posvećenosti veleposlanika Republike Hrvatske u Brazilu dr. Drage Štambuka koji je projekt zamislio, pokrenuo i nadgledao do kraja. Tesla je, s hrvatske strane, bio njegov izbor i prijedlog, a brazilska Nacionalna Pošta (Correios) i hrvatska državna tvrtka AKD d.o.o. u zajedničkoj su suradnji ostvarili iznimno vrijedan projekt koji Hrvatskoj i Brazilu, te njihovim međusobnim odnosima i suradnju služi na čast.

>> Jim Jarmusch i Robert Wilson u Zagrebu će raditi operu o Tesli!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VK
vk52
19:19 09.11.2014.

Trebalo je i prije to uraditi od strane Hrvatske i u Hrvatskoj,malo nas je zato smo sposobni i pravi.