ZAGREB ĆE NA PRIGODAN NAČIN OBILJEŽITI MEĐUNARODNI DAN JAZZA

Porinom nagrađivani pijanist Zvjezdan Ružić nastupa sa svojim sekstetom u zagrebačkom Vip klubu

Foto: PR FOTO
Zvjezdan Ružić
Foto: PR FOTO
Zvjezdan Ružić
12.04.2016.
u 08:56
Pogledaj originalni članak

Mladi pijanist, aranžer i skladatelj Zvjezdan Ružić nastavlja nizati glazbene uspjehe i očaravati zaljubljenike u jazz i glazbene entuzijaste.

Nagrađivani riječki jazz pijanist 30. travnja održat će koncert u zagrebačkom klubu Vip s početkom u 21 sat. Ljubitelji ovog žanra nikako ne smiju propustiti priliku uživo poslušati ovoga klavirskog virtuoza i jazz vizionara. Dodatna zanimljivost jest da se taj dan obilježava i Međunarodni dan jazza, čiji je glavni cilj okupljanje jazz zajednice širom svijeta kako bi se naglasila njegova važnost u obrazovnom sustavu te za postizanje zajedništva uopće, pa je to svakako jedinstvena prilika za slavljenje domaće i međunarodne jazz scene u jednoj večeri.

Zvjezdan je prošle godine izdao svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“, koji mu je ove godine donio nominacije u čak dvije kategorije za nagradu Porin – u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe za nosač zvuka te u kategoriji Najbolje skladbe jazz glazbe za njegovo djelo “Moreška”, za koju je i osvojio prestižni kipić. „The Knightingale Cabaret” je projekt koji okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije; Adriano Bernobić, Luka Veselinović, Tomaž Gajšt, Vojkan Jocić, Lenart Krečič i Alba Nacinovich, s kojima će dijeliti pozornicu zagrebačkog Vip kluba. 

Glazba i kultura našeg podneblja isprepletena u zvučnu mrežu američkog jazza ideja je kojom se Ružić vodi u komponiranju svoje glazbe. Ovaj mladi skladatelj iza sebe već ima zanimljiv opus autorskih djela, kolaboracija i nagrada od kojih treba istaknuti čak četiri strukovne nagrade "Status" za najboljeg jazz pijanistu koje dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija. Dugogodišnji je član ansambla "Jazziana Croatica" s kojim osvaja brojne prestižne nagrade te nastupe na jazz festivalima u zemlji i inozemstvu. Član je "Goran Končar & Darko Jurković kvarteta" s kojim 2015. izdaje album "Meeting Point" na kojem je snimljena praizvedba skladbe jednog od najvećih hrvatskih kompozitora Borisa Papandopula "Cappricio za violinu i jazz kvartet", kao i skladba "Adieu" nedavno preminulog velikana Miljenka Prohaske.

U listopadu ove godine sudjeluje u natjecanju pod nazivom Made in New York Jazz Competition, prestižnom i najbrže rastućem jazz natjecanju na svijetu. Ako nastavi svojim uhodanim tempom zasluženog osvajanja nagrada, Zvjezdan će otputovati u New York gdje će imati priliku održati samostalan koncert.

“Pozivam sve prijatelje glazbe da nam se pridruže 30. travnja te da zajedno proslavimo međunarodni dan jazza, ali i da slavimo nedavno Porinom okrunjenu "Morešku". Ono što me najviše inspirira u jazz glazbi je sloboda; prostor bez zidova, komunikacija bez promišljanja, iskrenost trenutka i pogled na život izvan nametnutih okvira. Upravo zato je važno da pokušamo približiti tu slobodu razmišljanja svima koji će tek spoznati važnost i ljepotu te glazbe. Jazz je glazba kojoj treba dati priliku da vas zavede, no kad joj se jednom prepustite ta će ljubav biti vječna.” – poručio je Zvjezdan.

Ulaznice za Zvjezdanov koncert možete kupiti na blagajni kluba Vip po cijeni od 50 kuna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr