Cineplexx

Kandidat za Oscara dolazi na ZagrebDox

Foto: ZagrebDox
zagrebdox
Foto: ZagrebDox
zagrebdox
Foto: ZagrebDox
zagrebdox
23.01.2015.
u 15:08
U osam dana prikazat će se više od 150 filmova širokog spektra tema i stilova iz samog vrha suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije
Pogledaj originalni članak

11. izdanje ZagrebDoxa počinje 22. veljače i  traje do 1. ožujka u kinima Cineplexx Centra Kaptol. U osam dana prikazat će se više od 150 filmova širokog spektra tema i stilova iz samog vrha suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije. Osim međunarodne i regionalne konkurencije, ZagrebDox donosi niz prepoznatljivih službenih programa kao što su Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci i ADU Dox.Bit će i dvije retrospektive hrvatskih dokumentarista te nekoliko novih posebnih programa kojima će se nastojati još intenzivnije približiti iskustvo dokumentarnog filma gledateljima.

Između atraktivnih naslova iz međunarodne konkurencije izdvajamo film Virunga o bespoštednoj borbi za prirodna bogatstva Konga u režiji Orlanda von Einsiedela. Aktualni kandidat za nagrade Oscar i BAFTA u kategoriji dokumentarnog filma nevjerojatna je priča o grupi hrabrih pojedinaca koji ugrožavaju vlastite živote da bi izgradili bolju budućnost Afrike. Smješten u šumska prostranstva istočnoga Konga, Nacionalni park Virunga jedno je od područja s najvećom bioraznolikošću na svijetu i stanište posljednjih preostalih planinskih gorila. U tom divljem i čarobnom okolišu malen ali borben tim šumara čuva svjetsko nasljeđe pod zaštitom UNESCO-a od naoružanih skupina, krivolovaca i naftnih kompanija koji žele preuzeti kontrolu nad prirodnim bogatstvima Konga. Film je osvojio 23 nagrade, uključujući nagradu za redateljsku nadu na prestižnom kanadskom festivalu HotDocs i nagradu festivala Tribeca za inovativan pristup filmskom stvaralaštvu.

U međunarodnoj konkurenciji bit će prikazani francusko-švicarski film Of Men and War u režiji Laurenta Bécue-Renarda koji zbog specifične teme rehabilitacije vojnika oboljelih od PTSP-a može biti posebno zanimljiv domaćoj publici. U tom moćnom opservacijskom dokumentarcu snimanom pet godina pratimo štićenike kalifornijske ustanove za resocijalizaciju ratnih veterana koji su se borili u Iraku i Afganistanu. Bivši vojnici oboljeli od PTSP-a iskreno progovaraju o strahovima i traumatičnim događajima s ratišta, suočavajući se s osjećajima krivnje i žaljenja. Film je drugi dio redateljeve dokumentarne trilogije Genealogija gnjeva, a prikazan je u Cannesu i na IDFA-i, gdje je osvojio glavnu nagradu u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca.

Regionalna konkurencija donosi novo ostvarenje austrijskog provokatora Ulricha Seidla, In the Basement, o neobičnim hobijima kojima se ljudi bave u vlastitim podrumima. Seidl se tim filmom, premijerno prikazanim na festivalu u Veneciji, vraća svojoj izvornoj dokumentarnoj formi i prepoznatljivu stilu. Specifičnost aktualnog festivalskog izdanja najveći je udio domaćih dokumentaraca u konkurenciji. Tako će publika imati priliku vidjeti nove filmove Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Morane Komljenović, Damira Čučića, Igora Bezinovića, Nevena Hitreca i drugih.

Novi posebni programi obuhvaćaju tri sekcije: Doku-triler predstavlja vrlo zastupljenu formu hibrida dokumentarca i trilera, s Blistokom dobivamo svježe uvide na temu Bliskog istoka i islama, a u programu DoXXL pojedine će filmske projekcije pratiti prošireni razgovori kojima će se nastojati potaknuti šira rasprava s publikom o određenim osjetljivim društvenim pitanjima.

Jedanaesto izdanje programa usavršavanja ZagrebDox Pro ponovno okuplja filmske profesionalce iz cijelog svijeta na nizu radionica i majstorskih predavanja (masterclass) te jedinom regionalnom forumu za razvoj dokumentarnog filma.

>> Hrvatski filmaši povukli 403.300 eura iz fonda EU

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.