Dani hrvatskog filma

Pobjednik je Đuro Gavran s pričom o Hrvatima i vjenčanjima

Foto: arhiva VL
Pobjednik je Đuro Gavran s pričom o Hrvatima i vjenčanjima
22.04.2012.
u 14:30
U igranoj konkurenciji istaknuo se film “Mušice, krpelji i pčele” mlade Hane Jušić, koja pripada generaciji nagrađenih dokumentarista
Pogledaj originalni članak

Maratonskom dodjelom ukupno dvadeset nagrada zatvoreni su 21. dani hrvatskog filma, na kojima su apsolutno dominirali dokumentarni filmovi premijerno predstavljeni na ovogodišnjem Zagreb Doxu. Grand Prix festivala i nagradu za najbolju režiju osvojio je mladi dokumentarist Đuro Gavran svojim filmom “Veliki dan”, duhovitim prikazom krajnosti u koje su Hrvati spremni ići kako bi organizirali vjenčanje iz snova.

Ako se tome pribroje i nagrada publike te nagrada za najbolji dokumentarni film angažiranoj “Blokadi” Igora Bezinovića, na kojoj je Đuro Gavran bio snimatelj, nije teško zaključiti tko je najveći pobjednik 21. dana. U igranoj konkurenciji istaknuo se film „Mušice, krpelji i pčele“ Hane Jušić, još jedne pripadnice Gavranove i Bezinovićeve generacije od koje u budućnosti očekujemo jako puno.

Njen film o pikniku koji pođe krivo osvojio je Oktavijana za najbolji igrani film, kao i nagradu “Jelena Rajković” Hrvatskog društva filmskih redatelja za najboljeg autora do 30 godina starosti. U ovogodišnjoj selekciji pronašlo se i zaista jakih animiranih filmova, a nagradu je dobio emotivni dokumentarno-animirani međunarodni projekt “Otac” iza kojeg autorski stoji čak šestero redatelja – Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popović, Rositsa Raleva i Dmitry Yagodin. Posebno priznanje žirija pripalo je Dani Budisavljević za intimni dokumentarac o obiteljskim odnosima “Nije ti život pjesma Havaja”, zaokruživši uspjeh domaćih dokumentarista na ovogodišnjim danima.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.