neviđena izložba

Picasso i Miró stižu u Opatiju

Foto: John Angelillo/Newscom/PIXSELL
Picasso i Miró stižu u Opatiju
06.05.2021.
u 12:53
Njih dvojica upoznali su se u 'glavnom gradu umjetnosti', Parizu i postali veliki prijatelji, a upravo je iz tog prijateljstva niknula ideja o izložbi koja će okupiti njihove originalne radove
Pogledaj originalni članak

Dosad neviđena izložba radova Pabla Picassa i Joana Miróa bit će izložena od 2. lipnja do 10. listopada u opatijskom Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, objavljeno je jučer na konferenciji za medije. Dvodijelna izložba obuhvaćena je zajedničkim imenom "Prijateljstvo sloboda".

Nakon što su prije nekoliko godina nastupi velikih međunarodnih glazbenih zvijezda vraćeni na Ljetnu pozornicu, odlučeno je da će se i opatijski Umjetnički paviljon podići na razinu jedne od najvažnijih lokacija u Hrvatskoj gdje će biti moguće pogledati atraktivne izložbe svjetske razine, istaknuo je ravnatelj ustanove Festival Opatija Ernie Gigante Dešković.

Da bi se zadovoljili visoki standardi i uvjeti koje izložba zahtjeva, prostor galerije preuređuje se uz uvođenje posebnih mjera osiguranja. Izložba se priprema već sedam mjeseci, a radovi koji će biti izloženi pripadaju privatnim kolekcijama i do sad se nisu mogli vidjeti u Hrvatskoj, objasnila je direktorica IPL Arta Iva Piglić Lazić, suorganizatorica izložbe.

Pablo Picasso i Joan Miró jedni su od najvećih i najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća koji su Španjolsku podigli u sam vrh kulturne scene. Njih dvojica upoznali su se u “glavnom gradu umjetnosti”, Parizu i postali veliki prijatelji, a upravo je iz tog prijateljstva niknula ideja o izložbi koja će okupiti njihove originalne radove, stoji na stranici Festival Opatija.

Pablo Picasso ostvario se u gotovo svim likovnim područjima. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate. Picasso je pokretač i pravca sugestivni ekspresionizam, koji kao i kubizam predstavlja pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti. Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica, a jedna od njih bila je i Dora Maar, Francuskinja hrvatskog podrijetla.

Miró je za sobom ostavio opus od oko 11.000 radova. Često je otvoreno izražavao prezir prema konvencionalnim metodama slikanja jer ih je smatrao simbolima buržoaskog društva. Njegovo najpoznatije djelo je skulptura Žena i ptica, izloženo u parku Miró u Barceloni.

Umjetnički paviljon Juraj Šporer nalazi se u samom srcu Opatije u neposrednoj blizini mora i uz središnju opatijsku crkvu sv. Jakova. Paviljon nosi naziv po Juraju Matiju Šporeru, liječniku i velikom promicatelju ideje o Opatiji kao morskom lječilištu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
nemanatrag
13:55 06.05.2021.

Bravo Opatija i bravo Ernie!