Gostovanje

Paolo Magelli \"Krvavu svadbu\" pretvorio u komediju

Foto: arhiva VL
Paolo Magelli \"Krvavu svadbu\" pretvorio u komediju
05.04.2012.
u 15:11
Magellijevo suvremeno čitanje Lorce domaća je publika vrlo dobro primila, a uspjeh nisu pokvarili ni asinkroni titlovi, koji su dijelu publike ipak otežali praćenje predstave na njemačkom jeziku
Pogledaj originalni članak

U sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih u srijedu je u Zagrebu gostovalo kazalište Dortmund s predstavom Krvava svadba Frederica Garcije Lorce u režiji Paola Magellija i dramaturgiji Alexandera Kerlina. Magellijevo suvremeno čitanje Lorce domaća je publika vrlo dobro primila, a uspjeh nisu pokvarili ni asinkroni titlovi, koji su dijelu publike ipak otežali praćenje predstave na njemačkom jeziku.

U ulozi majke posebno se istaknula upečatljiva Friederike Teifenbacher, a dobar je bio i Bjorn Gabriel u ulozi ljubavnika Leonarda. Podsjetimo, poznata Lorcina poetična tragedija Krvava svadba smještena je u ruralnu andaluzijsku sredinu početkom prošlog stoljeća, obilježenu sirotinjskom borbom za opstanak, tradicionalističkim poimanjem časti i zakonom krvne osvete. U središtu je priče mladi par koji se priprema za svadbu, orkestriranu od njihovih roditelja. Mladoženjina majka puna je gorčine prema obitelji Felix, krivoj za smrt njena supruga i sina.

Od trenutka kad saznaje da je mladenka prije svadbe ljubovala s (u međuvremenu oženjenim) Leonardom, članom obitelji Felix, pokreće se mračno klupko mržnje i zavisti, koje kulminira bijegom mladenke i Leonarda s njezina pira. Redatelj Magelli tragičnu je dramu pretvorio u apsurdističku komediju, naglašavajući groteskni moralni kodeks te raskorak između emocija i pragme, koja upravlja postupcima većine likova. Dojam je zaokružen minimalističnom scenografijom stalnog Magellijeva suradnika Hansa Georga Schafera i kostimima Lea Kulaša te efektnom igrom svjetlima Sibylle Stuck. Glazbu za predstavu potpisuje newyorški umjetnik Paul Wallfisch.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.