Nova knjiga: Niccoló Ammaniti "Anna"

Pandemija i kraj svijeta opisani u romanu 
objavljenom 2015. danas tjeraju strah u kosti

Foto: Arhiva Znanje
Pandemija i kraj svijeta opisani u romanu 
objavljenom 2015. danas tjeraju strah u kosti
21.10.2020.
u 12:27
Pogledaj originalni članak

Poznati talijanski književnik Niccoló Ammaniti svoj roman “Anna” (Vorto Palabra, urednica Ana Silić, prijevod Snježana Husić) objavio je još 2015. No gledano iz današnje perspektive svijeta koji živi pod pandemijom koronavirusa i brzorastućih brojeva, on je ne samo proročanski nego i zastrašujući na mnogo različitih nivoa.

I u ovoj distopiji tema je virus koji se nezaustavljivo proširio svijetom i u nekoliko mjeseci ubio sve odrasle osobe. Djeca su imuna, ali samo do trenutka spolne zrelosti. Ulaskom u pubertet i oni se razbole, a kraj je neizbježan. Roman zapravo priča o djeci koja su ostala sama, u svijetu iz kojeg su nestali njihovi roditelji, članovi obitelji... zapravo sve što su poznavali, a time i svaki osjećaj sigurnosti.

.

Glavna junakinja je djevojčica koja se brine o mlađem bratu, baš kao što je to obećala majci na samrti. Nije to nimalo lako u svijetu bez struje, u kojem je sve teže naći hranu, u sve neprijateljskijem okruženju gdje i psi, u očajničkoj potrazi za zalogajem, napadaju slabe i nemoćne, dok bande djece pljačkaju i razaraju sve što im se nađe na putu. Anna junački čuva svog brata, oslanjajući se na jedino što ima – bilježnicu u kojoj joj je mama napisala upute o svemu za što je vjerovala da će joj trebati.

U ovom je romanu Ammaniti stvorio nevjerojatan svijet, doslovno civilizaciju koja nestaje pred očima čitatelja. Ima tu iskonskih emocija, rađanja prve ljubavi, principa po kojima nastaju kultovi, rađaju se i razvijaju religije, ima i očajničke vjere u bajke, zapravo nade kao zadnje osobine po kojoj ljudi ostaju ljudi. I dok u zadnjim rečenicama romana, na samom kraju zadnje stranice, glavni junaci odlaze na još jedno putovanje, čitatelju ne preostaje ništa drugo nego da ih slijedi u mislima i podijeli njihovu očajničku nadu.

Ako su, nakon svega, oni u stanju vjerovati da ih jedan par tenisica može sačuvati od neizbježne smrti i da negdje postoje odrasli koji su preživjeli, čitatelju je potrebno da vjeruje da će baš taj par tenisica Annu i njezina brata odvesti u nešto što nije sigurna smrt.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.