Kurt Elling

Osvojiti Grammy nakon devet nominacija bilo je pravo olakšanje

Osvojiti Grammy nakon devet nominacija bilo je pravo olakšanje
06.07.2010.
u 17:10
Jedan od najcjenjenijih jazz pjevača sutra nastupa u mondenome rovinjskom hotelu Monte Mulini koji prerasta u pravu meku za glazbene sladokusce.
Pogledaj originalni članak

Kada je ove godine Kurt Elling dobio svoj prvi Grammy, za vokalni jazz album (“Dedicated To You”), nije ga obuzela samo sreća nego i olakšanje. Bila mu je to, naime, već deveta nominacija.

- Albume snimamo jer volimo stvarati glazbu, iz istoga razloga radim koncerte, tako da su nagrade dobre, ali nisu razlog bavljenja ovim poslom. No, to je sasvim sigurno bilo olakšanje nakon kojega sam se odista odlično osjećao - govori Elling na terasi mondenoga rovinjskog hotela Monte Mulini u kojem večeras nastupa.

Prvi album “Close To You” Kurt Elling snimio je 1995. godine i otada je snimio osam albuma (jedan uživo) na kojima uspješno balansira između romantike i izvođačke originalnosti. Možda mu je najhvaljeniji album “Nightmoves” iz 2007. godine.

 Vokalni jazz jedno je od rijetkih glazbenih područja u kojem glavnu riječ vode žene. Kako se osjeća kao muškarac u ženskom svijetu?

 - Istina je da je mnogo pjevačica u vokalnom jazzu, ali ne osjećam se kao u ženskom svijetu jer su većina instrumentalista muškarci. Ne razmišljam o tome previše, osim u poslovnom dijelu u kojem promotori često ne biraju po umjetničkim kriterijima.

 Premda je pjevač, Elling priznaje da većinom sluša instrumentalni jazz koji po njemu, suprotno mnogim mišljenjima, danas nije ništa lošiji nego nekada.

 - Pokušavam čuti što je moguće više važnih stvari. Nemam neko posebno omiljeno razdoblje u jazzu, dobra glazba postoji u svim razdobljima, pa i danas. Naravno da je bilo uzbudljivo kada ste jednu noć mogli slušati Coltranea, drugu Gillespiea, treću Dextera Gordona, ali uzbudljivo je i sada kada mogu jednu večer slušati Brada Mehldaua, a drugu Davea Hollanda.

 Kaže da je izbor pjesama koje izvodi većinom rezultat intuitivnog procesa.

 - Rijetko se događa da sjedim u svom uredu i radim popis pjesama, mnogo češće spontano dodajem pojedinačne pjesme na našu set-listu između pojedinih albuma ili priređujemo pjesme za neke posebne prilagode. Tako naša lista pjesama organski raste sama po sebi i kada dođe vrijeme za novi album, već imam ideju o putu kojim sam spreman ići.

 Koji će biti novi put na prvom postgrammyjevskom albumu?

 - U ovom je trenutku album završen, sada radimo na miksu. Iznenađen sam njime, ne zvuči kao išta što sam dosad radio. Imam već i nekoliko ideja za dalje. Kao što sam rekao u vezi s pjesmama, naprosto jednoga dana dobijem ideju kamo trebam ići i tako se postavim. Pokazalo se da je to jako dobar put za mene.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.