Koncert

Orkestar koji cijeli vibrira od pozitivne energije i strasti

Foto: arhiva Zg. filharmonije
Orkestar koji cijeli vibrira od pozitivne energije i strasti
28.05.2013.
u 12:52
Temperaturu u dvorani podigao je i Simon Trpčeski, kao i njegovi brojni sunarodnjaci koji su, nakon minuciozne, a strastvene izvedbe Četvrtog koncerta za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova, razvili i makedonsku zastavu
Pogledaj originalni članak

Drugo zagrebačko gostovanje Beogradske filharmonije u regionalnom ciklusu Zagrebačke filharmonije doista je bilo u prvom redu vrhunski umjetnički događaj i doživljaj koji su prepoznali i političari. Tako su se u počasnom redu zajedno našli Ivo Josipović, Milan Bandić, Tatjana Holjevac i Milorad Pupovac, a odazvao se i gotovo čitav diplomatski kor. Ali, još je važnije da se odazvala i zagrebačka publika. Na blagajni Lisinskog u ponedjeljak je bila poprilična gužva, ali ulaznica već prije podne više nije bilo. Već u uvodnoj Poemi Beograd, raskošno orkestriranoj diplomskoj skladbi Dragutina Gostuškog iz 1951. godine, orkestar je pod ravnanjem vrlo energičnog, temperamentnog i preciznog litvanskog maestra Gintarasa Rinkevičiusa pokazao da je itekako sposoban i raspoložen za vrhunsko muziciranje. Temperaturu u dvorani potom je podigao i Simon Trpčeski, kao i njegovi brojni sunarodnjaci koji su, usred ovacija čitave dvorane, nakon minuciozne, a strastvene izvedbe Četvrtog koncerta za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova, razvili i makedonsku zastavu. Na to je kao dodatak još veće oduševljenje izazvala makedonska narodna pjesma “U Strugi” koju je za klavir i orkestar jazzerski obradio Pande Šahov.

Raskošnu simfonijsku bajku o Šeherezadi Nikolaja Rimskog-Korsakova orkestar je u drugom dijelu večeri odsvirao kao u transu, izazivajući slično stanje i u publici. U solističkim bljeskovima briljirali su svi redom, od harfe do klarineta, a koncertna majstorica Tijana Milošević svojim je solističkim kadencama zavela sve, baš kao što je to svojim pričama činila junakinja Tisuću i jedne noći.

 Orkestar je to koji čitav vibrira od pozitivne energije i ambicije, a konstantni napredak i virtuoznost svakog pojedinog člana demonstriran je i dodacima: uvertirom Ruslana i Ljudmile, a potom i muzikantskom obradom skladbe Hora Martisorului Grigorasa Dinikua u kojoj su se svi gudači, a pogotovo violine, učas prometnuli u majstorske primaše. Bila je to, sve skupa, velika filharmonijska parada za pamćenje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.