Splitsko ljeto

Odlična baletna predstava Verdi Peristil čini još čarobnijim

Foto: 'Matko Biljak'
Odlična baletna predstava Verdi Peristil čini još čarobnijim
28.07.2013.
u 16:57
Pravo otkriće među sjajnim solistima bila je šarmantna i izražajna Ieva Karpilovska
Pogledaj originalni članak

Plesno glazbenu u poslasticu na Peristilu \"podarili\" su domaćim ljubiteljima baleta, ali i začudno velikom broju stranaca Balet i Orkestar HNK Split koji su u petak navečer premijerno izveli balet \"Verdi\" Dinka Bogdanića, čime se i 59. Splitsko ljeto pridružilo odavanju počasti slavnom opernom  skladatelju.

Premda su se neki pribojavali kako će čarobni Peristil \"pojesti\" novu baletnu predstavu, odličan, kompletan baletni ansambl splitskog teatra carski Peristil \"učinio\" je još čarobnijim. Njihov trud i profesionalnu izvedbu premijerna publika nagradila je uzvicima \"Bravo\" i dugotrajnim pljeskom, a sve pohvale zaslužuje Dinko Bogdanić, koreograf, redatelj i scenarist novog baleta \"Verdi\". U suradnji s dirigentom, maestrom Harijem Zlodrom koji je ravnao premijernom izvedbom, ravnatelj splitskog baleta izabrao je dijelove iz desetak Verdijevih opera te na pozornicu \"doveo\" gotovo sve osobe koje su bile značajne u životu slavnog skladatelja.Bogdanić nije napravio baletnu priču o Verdiju, nego je uspio, a to je i želio, da balet \"Verdi\" sa samim skladateljem korespondira. Publici je s maestrom Zlodrom podario dijelove Verdijevih baletnih divertismana koje je pisao za parišku operu. U baletu je glazba iz \"Jerusalema\", \"Trubadura\", \"Otella\", \"Aide\", \"Traviate\", \"Krabuljnog plesa\", \"Moći sudbine\" i drugih. Baletani se u pojedinim divertismanima pojavljuju kao solisti i kao ansambl-plesači te plešu onako kako se plesalo u Verdijevo vrijeme.

Glavnu ulogu, Verdija, upečatljivo je tumačio Lev Šapošnikov, a odlični su bili (kao i uvijek), solisti Irina Čaban i Artjom Žusov, plesački par \"La Danza\", skladateljeva vječna ispiracija. Veliki pljesak opet je dobio \"ljubimac\" splitske publike, izvrsni Yassaui Mergalijev. Ali, pravo otkriće je šarmantna i iznimno izražajna (katakterna balerina) Ieva Karpilovska, koja \"pleše i trepavicama\". Visoke ocjene zaslužuju kostimografkinja Diana Bourek, scenografkinja Dinka Jeričević, baletni majstori Ivanka Lukateli, Vladimir Šuvalov i Dmitri Rodikov, oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Petar Ivanišević, ali i kompletan baletni ansambl HNK Split.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.