Nikola Albaneže

Odabran je novi upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

Foto: Luka Stanzi/Pixsell
Odabran je novi upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU
14.10.2021.
u 12:10
Novog upravitelja imenovalo je Predsjedništvo HAZU na mandat od četiri godine.
Pogledaj originalni članak

Dužnost upravitelja Strossmayerove galerije HAZU dosad su obnašali Izidor Kršnjavi, Franjo Rački, Menci Klement Crnčić, Ljubo Babić i mnogi drugi velikani. Novi upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU je Nikola Albaneže. Dužnost je preuzeo 11. listopada, a imenovalo ga je Predsjedništvo HAZU nakon javnog natječaja, na mandat od četiri godine.

Albaneže je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao povijest umjetnosti i ruski jezik i književnost te završio dodiplomski studij muzeologije. Od 1994. do 2000. radio je u Gradskom muzeju Karlovac kao kustos odjela kulturne povijesti i voditelj Galerije Vjekoslav Karas. Od 2000. do 2002. radi u Kabinetu grafike HAZU, od 2003. u Art magazinu Kontura i Aukcijskoj kući Kontura, a od 2006. u neprofitnoj ustanovi Academia Cravatica za koju je osmišljavao i provodio muzeološke projekte. Autor je i projekta Muzej kravata.

Pripremio je brojne izložbe popraćene predgovorima u katalozima te članke, osvrte i recenzije objavljene u raznim časopisima.

Autor je više retrospektivnih izložbi, među kojima se izdvajaju izložbe Ljudevita Šestića (2001.) i Vjekoslava Karasa (2001.), obje realizirane u Umjetničkom paviljonu, te retrospektiva Zlatka Price u Klovićevim dvorima 2016.

Bio je predsjednik Studijske sekcije ULUPUH-a u dva mandata te kustos 3. hrvatskog trijenala crteža održanog u Klovićevim dvorima. Godine 2017. povjereno mu je autorstvo i koncepcija za 52. zagrebački salon, a ove godine bio je autor izložbe 5. međunarodnog trijenala autoportreta zasnovane na koncepciji “Ja između zbilje i imaginacije”.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.