Art 9

Objavljena knjiga Ranka Munitića "Strip deveta umjetnost"

Foto: arhiva VL
Objavljena knjiga Ranka Munitića "Strip deveta umjetnost"
30.05.2010.
u 11:50
Ranko Munitić piše o teoriji stripa, odlikama i značenju medija, majstorima i remek-djelima, karakterima, ukratko – o stripovskoj „alkemiji" koju dobro prepoznaju ljubitelji cijelog svijeta
Pogledaj originalni članak

Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa „ART 9“ pokrenula je biblioteku u kojoj će objavljivati  značajne teorijske i povjesničarske studije domaćih i stranih autora na temu stripa. Prvi objavljeni naslov, koji se upravo pojavio u knjižarama, je  "Strip, deveta umjetnost"  Ranka Munitića (1943. - 2009.), jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih filmskih kritičara s naših prostora, koji je bio među prvim intelektualcima i javnim osobama koji su još početkom 70-ih godina prošlog stoljeća nedvosmisleno upozorili na značaj i vrijednosti stripa kao autonomnog oblika umjetničkog izražavanja, odnosno kao medija koji ima svoju povijest, svoju estetiku, svoj društveni, politički i sociološki karakter.

Na 304 strane u svojoj knjizi Ranko Munitić piše o teoriji stripa, odlikama i značenju medija, majstorima i remek-djelima, karakterima, ukratko – o stripovskoj „alkemiji“. Autor analitički i sažeto objašnjava samu suštinu gradivne tajne ovog medija. Tu je i ilustrirana kronoantologija stripa, koja na pregledan način vodi čitatelje kroz razvoj i povijest stripa, od Tapiserije iz Bayeuxa (iz 1070. godine) koja sadrži elemente stripa do najnovije strip-produkcije nastale u prvom desetljeću 21. stoljeća. Prof. Rastko Ćirić, recenzent, navodi kako Munitićeva knjiga „zahvaćajući ikonografske odlike, povijest i estetske karakteristike medija, uz sve svoje druge vrijednosti i značaj predstavlja i pravu udžbeničku literaturu neophodnu svakome tko se imalo zanima za ovaj medij“. Knjigu je za tisak  priredio i uredio Veljko Krulčić.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.