hit film

Novi Spiderman prava je mjera akcije i emocije

Foto: arhiva
Novi Spiderman prava je mjera akcije i emocije
05.07.2012.
u 19:34
Obračun Spidermana i Guštera te razmetljiva odjavna špica pokazuju da Webb i te kako zna režirati akciju, ali to mu nije u primarnom fokusu
Pogledaj originalni članak

U domaća kina stigao je Čudesni Spiderman, sasvim novi film o čovjeku-pauku, koji je nakon raskida redatelja Sama Raimija s producentima i ukidanja njegova filmskog serijala vratio radnju na početak, u doba kad tinejdžer Peter Parker još nije imao supermoći.

Uz redatelja Raimija iz projekta su isključeni i svi dosadašnji glumci, uključujući Tobeya Maguirea – novi Spiderman, i to vrlo dobar, mladi je Andrew Garfield. Njegovu dragu glumi Emma Stone, u ulozi negativca pojavljuje se Rhys Ifans.

Dobra, svježa ekipa

Režija Čudesnog Spidermana povjerena je Marcu Webbu, redatelju koji iza sebe ima samo jedan dugometražni film, i to suptilnu romantičnu komediju “500 dana ljubavi”. Srećom, iskustvo izvan žanra i svježina mlade ekipe osnažene iskusnim glumcima (Martin Sheen, Sally Field) u sporednim ulogama rezultirali su jednim od najboljih superherojskih filmova u posljednjih nekoliko godina.

Posebno je zanimljiva promjena u atmosferi, koja sad najviše nalikuje na tinejdžersku verziju Batmana.

Paralele između ta dva junaka bile su naznačene neobično mračnim plakatom kojim se najavljivao novi Spidey, a očite su i već na početku filma, kad nakratko upoznajemo Parkerove roditelje, koji ubrzo pogibaju i ostavljaju ga u trajnoj skrbi očeva brata i njegove požrtvovne žene.

Iako zgođušan, Parker je prikazan kao relativno neprilagođen, štreberski tip osobe, što odgovara njegovu imidžu u stripovima.

Slučajni pronalazak očeve torbe navest će ga da preispita roditeljsku pogibiju te ga nizom nepredviđenih okolnosti pretvoriti u junaka Spidermana.

Akcija tek na kraju

Zanimljivo je da u prvih pola sata filma Parker uopće nema čudesne moći, a prva žešća akcija događa se nakon gotovo sat vremena, dajući publici priliku da kvalitetno upozna junake.

I priča i Webbova režija stavljaju naglasak na Parkerova unutarnja stanja i njegovu ljudsku stranu, uključujući sebične, osvetničke porive. U kombinaciji s ambivalentnim negativcem Dr. Connorsom / Gušterom, izbrisana je jasna granica između dobra i zla, pretvarajući ovaj film u intrigantnu tinejdžersku dramu koja se tek na kraju rasplamsava u vrtoglavoj akciji.

Lijepo je vidjeti (napokon) nešto drukčiji pristup dobro poznatim motivima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar flegmatik
flegmatik
20:46 05.07.2012.

Ne moze biti goreg izbora za Spidermana od Tobeya Maguirea.