10. dani Orisa

Nagrada Orisa u rukama arhitekta Petera Zumthora

Nagrada Orisa u rukama arhitekta Petera Zumthora
23.10.2010.
u 18:00
Dani Orisa značajna su manisfestacija u Zagrebu jer kroz komunikaciju sa stranim arhitektima odmjeravaju svoje snage, rekao je jučer predsjednik dr. Ivo Josipović
Pogledaj originalni članak

Deseti put arhitekti iz Hrvatske i šire regije pokazali su da se Velika dvorana Lisinski s gotovo dvije tisuće ljudi može zagrijati do usijanja jer je ispunjena do posljednjega mjesta na prezentacijama domaćih i stranih arhitekata na Danima Orisa. To je fenomen u svijetu i Hrvatskoj, rekao je na početku skupa Vedran Mimica, direktor Berlage Instituta u Rotterdamu koji je moderator ovoga velebnoga skupa od njegova početka. A organizator Andrija Rusan koji je pokrenuo ovaj projekt kazao je kako je cijenjena publika imala priliku slušati i vidjeti ponajbolja aktualna djela čak 146 arhitekata iz Hrvatske i svijeta.  Prvi put ove je godine pokrovitelj Dana Orisa hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović.

- Dignitet vaše arhitektonske struke često je ugrožen. Urbanizam je u Hrvatskoj posljednjih godina postao žrtva kvantitete, a ne kvalitete. Zvuči mi inspirativno naslov vašega idućega 3. Kongresa - A politika (Arhitektonska politika). Zanima me kako ćete ga prirediti, što ćete reći, jer je odgovornost arhitekata danas veća no ikada. Posebice što uvjeti zadnjih 20 godina nisu bili laki, jer je naše društvo u ekspanziji imalo niz problema. U doba recesije koja sama po sebi izaziva društvenu krizu i u prvi plan postavlja iskrivljeni sustav vrijednosti od najvećeg je značaja poštivanje profesionalnih standarda arhitekture i urbanizma. Dani Orisa značajna su manisfestacija u Zagrebu jer kroz komunikaciju sa stranim arhitektima odmjeravaju svoje snage, rekao je danas predsjednik dr. Ivo Josipović u KD Vatroslav Lisinski, pokrovitelj 10. Dana Orisa otvarajući stručni skup.

 

Za kreativan doprinos i promišljanje arhitekture predsjednik Ivo Josipović uručio je kristalnu piramidu - nagradu Orisa i Nexe grupe, švicarskom arhitektu Peteru Zumthoru. Nagradu je lani utemljilo uredništvo časopisa Oris, a kristalnu piramidu kreirao je Alvaro Siza. Prvi su dobitnici bili mladi zagrebački arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić iz Studija UP.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.