bojkot akademika

Handke je branio Miloševića i Jugoslaviju, a sada tvrdi da je žrtva netolerancije

Handke je branio Miloševića i Jugoslaviju, a sada tvrdi da je žrtva netolerancije
06.12.2019.
u 13:30
Pogledaj originalni članak

Donedavni tajnik, a danas ugledni član Švedske akademije Peter Englund odbio je sudjelovati u današnjoj novinskoj konferenciji Petera Handkea, ocijenivši “ogavnim licemjerjem” ideju da se tom austrijsko-slovenskom piscu dodijeli Nobelova nagrada za književnost.

Podsjetimo, Handke je devedesetih otvoreno podržavao Miloševićev režim te je čak posjetio Srebrenicu nakon što je pala u srpske ruke, negirajući genocid. Akademik Englund devedesetih je boravio u Bosni i jako je dobro upoznao patnju tamošnjeg naroda, zbog čega ne čudi da se otvoreno usprotivio nagradi za Handkea. Njegov istup ima dodatnu težinu ako uzmemo u obzir da Švedska akademija ima samo 18 mjesta.

– Kao gesta pomirenja, želio sam razgovarati s dvjema majkama, srpskom i bosanskom, koje su izgubile djecu u ratu. Dakle s dvije stvarne, usamljene žene, a ne s nekakvim organizacijama. Svojeg prijatelja u BiH zamolio sam da mi pomogne u tome, ali je rekao da u ovom trenutku to nije moguće. Htio sam se sastati s dvjema majkama, ne s organizacijom, nego s dvije usamljene majke koje su izgubile djecu u ratu – kazao je Handke na današnjoj konferenciji.

Dodao je i kako je pokušao razgovarati i s ljudima koji su mu u Oslu dobacivali da je fašist, ali oni su raj razgovor odbili. Zbog toga je, smatra, i sam žrtva netolerancije. Na pitanje zašto ne prihvaća presude haaškog suda, okrenuo je ploču pa rekao: “Ne, ne želim odgovoriti na to pitanje. Ne želim odgovoriti ni na jedno od vaših pitanja.”

U nedavnom razgovoru s njemačkim novinarima Handke je pokušao opravdati svoj bliski odnos sa Slobodanom Miloševićem, u čiju je obranu devedesetih ustajao, te mu je čak držao govor na sprovodu.

„Ja sam Jugoslaven po mojoj majci i po mom ujaku koji živi u Mariboru. Moj djed je tada glasao za priključenje Koruške Jugoslaviji. Jugoslavija mi je nešto predstavljala. I zato je netočno da sam se zalagao za Srbiju. Meni je bilo stalo do Jugoslavije”, rekao je Handke, koji Bosance naziva "muslimanskim Srbima".

Ovoga je tjedna odstupilo dvoje članova Nobelova odbora za književnost, a jedan od njih rekao je da ne želi da "politički kriteriji budu iznad književnih", aludirajući na dodjelu nagrade Handkeu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

BH
Bunjevac=Hrvat
14:09 06.12.2019.

Mogli su posthumno dodijeliti Nobelovu nagradu i Neronu zbog književne vrijednosti njegovih stihova koje je spjevao dok je gledao kako gori Rim u požaru kojega je podmetnuo.Ovaj hvali Jugoslaviju a nikad u njoj nije živio.!Šta sve majka rodi na tom Zapadu?!Pa i Njegošev Gorski vijenac neki(doduše samo u Srbiji) smatraju genijalnim književnim djelom,a neki apologijom etničkog čišćenja.

IV
IvoDivo
16:29 06.12.2019.

Mnogi su veličali i jenog od najvećih zločinaca svijeta, tita, a zna se zašto, jer su imali koristi i tu bagru nije interesiralo da je zločinac tiktator, da terorizira i ubija narod.

Avatar MK
MK
18:12 06.12.2019.

Kako vidim i on samo vidi Srpske Majke i Muslimanske Majke... Hrvata u njegovoj viziji u BiH nema...