36. sajam knjiga i učila

Na Interliberu ove godine nestali šatori između paviljona

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Interliber
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Interliber
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Interliber
13.11.2013.
u 13:00
Razmaci između štandova na 36. Interliberu zbog recesije sve su veći pa se napokon na sajmu može i ugodnije hodati.
Pogledaj originalni članak

Iz godine u godinu razmaci između štandova na Interliberu sve su veći i veći pa se na tom sajmu napokon može ugodnije hodati. Recesija je izbrisala i šatore između paviljona pet i šest koji su prijašnjih godina dominirali Velesajmom privlačeći kupce knjiga velikim popustima i nagradnim igrama.

Uprava Velesajma odustala je i od svečanog otvaranja pa su prvi dan obilježili posjeti političara.

Milan Bandić i svita

Prvi je s impozantnom svitom svojih suradnika i pročelnika Interliber posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najduže se zadržavši na štandu Školske knjige. Diskretno ga je slijedila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a Interliber nije propustio ni predsjednik Republike Ivo Josipović koji sajam uvijek temeljito razgleda.

Kupce čekaju veliki popusti, neki knjižuljci mogu se kupiti već za pet kuna, ali tu su i noviteti od kojih neki udarni još hvataju rokove u tiskarama pa će se na sajmu pojaviti tek u četvrtak.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić nije imao problema s tiskarom i njegov udarni proizvod, tiskano izdanje novog Hrvatskog pravopisa već je prvog dana našlo svoje kupce. U prvih sat vremena prodano je petnaestak pravopisa koji je tiskan u čakovečkom Zrinskom, i to na recikliranom papiru. Naklada pravopisa je 5000 primjeraka, a otisnut je uz pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na velesajmu se prodaje po posebnoj cijeni od 89,90 kuna. Školska knjiga predstavila je “Povijest hrvatske usmene književnosti” Stipe Botice, ali i zbornik dokumenata “Španjolska diplomacija i NDH” Karla Budora. Mozaik knjiga organizirao je druženje sa svojim autorima Sanjom Pilić, Željkom Mezić i Sinišom Cmrkom, dok je VBZ u paviljonu šest na središnjoj pozornici predstavio novi roman Vedrane Rudan “Amaruši”. O romanu je uz autoricu koja je unatoč buri došla u Zagreb govorio i urednik Drago Glamuzina. Profil je predstavio priručnik “Hrvatski u upotrebi” Marka Alerića i Tamare Gazdić Alerić.

1008 stranica Jergovića

Ove su godine izdavači iz Srbije okupljeni na zajedničkom štandu koji nudi razne naslove po nešto povoljnijim cijenama, baš kao i sarajevski Buybook, koji posjetiteljima nudi knjige kao što su “Knjiga mojih života” Aleksandra Hemona ili pak “Ako ti jave da sam pao...” Darija Džamonje. Fraktura je izložila pedesetak ove godine objavljenih knjiga među kojima posebno mjesto pripada novom romanu Miljenka Jergovića “Rod” koji ima tisuću i osam stranica. Čegecova profilirana kuća Meandar Media više nije u šestom nego je dobila svoj prostor u petom, tko zna zašto posjećenijem paviljonu i to je jedna od novina sajma koji ni ove godine nije uspio uvesti naplaćivanje ulaznice za posjetitelje. No, ostali jaki igrači iz petog paviljona u koji se svi žele ugurati uglavnom su ostali na svojim mjestima, s time što su svoje štandove manje natrpali novim (i starim) izdanjima kako bi se posjetitelji mogli lakše snaći.

Već drugog dana Interlibera u srijedu novi roman “Japunđe” predstavlja Ivan Aralica, a novu će zbirku poezije predstaviti Luko Paljetak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar abakus
abakus
14:09 13.11.2013.

Bio sam danas i kupio za smiješan novac cijeli komplet knjiga koje me zanimaju. Nije mi samo jasno kako se nekome isplati prodavati ih po tim cijenama. U svakom slučaju, prohodnost a time i preglednost sajma ove je godine zaista puno bolja nego prethodnih. Samo naprijed, Interliber! :)