Nova knjiga: Lars Kepler "Noćna mora"

Mračni skandinavski triler u kojem se lovci na serijske ubojice bore s demonima vlastitih prošlosti

Foto: arhiva Fraktura
Mračni skandinavski triler u kojem se lovci na serijske ubojice bore s demonima vlastitih prošlosti
17.04.2015.
u 11:20
Uzbudljivo štivo čitatelju ne dopušta ni najmanji predah. Priča se račva u nekoliko rukavaca, a jedan od njih tiče se života samog inspektora Linna i njegove obitelji
Pogledaj originalni članak

Književnik Lars Kepler ne postoji. To je pseudonim pod kojim trilere objavljuju Alexandra Coelho Ahndoril i njezin suprug Alexander Ahndoril. U trenutku kada svladate njihova imena postane vam jasno da je pseudonim bio pravi izbor za taj poslovni i privatni par. Ona je književna kritičarka, on dramaturg i romanopisac.

Prvo djelo koje im je objavljeno u hrvatskom prijevodu bio je triler “Hipnotizer” koje su i osobno promovirali u Zagrebu, u siječnju 2012. godine. Nedavno im je u izdanju Frakture izašao roman “Noćna mora” (urednica Iva Karabaić, prijevod Željka Černok, 149 kuna), četvrti roman iz serije u kojoj je glavni istražitelj inspektor kriminalističke policije Joona Linna.

Priča je nadasve mračna: opasni serijski ubojica Jurek Walter već je godinama izoliran na zatvorenom psihijatrijskom odjelu stockholmske bolnice, a tamo ga je smjestio upravo inspektor Linna. No, kada se u snježnoj noći, potpuno dezorijentiran i izgubljen, pojavi Mikael Kohler-Froste, koji je smatran jednom od njegovih žrtava, postaje jasno da priča nije ni izdaleka završena. Naime, nesretni je mladić nestao prije punih trinaest godina, i to zajedno sa svojom sestrom. Činjenica da je živ i da je sve to vrijeme bio zatočen u nekom mračnom podrumu policiju stavlja pred zaključak da opasni serijski ubojica ima pomagača. U tom trenutku počinje utrka s vremenom ne bi li spašena bila i Mikaelova sestra.

Uzbudljivo štivo čitatelju ne dopušta ni najmanji predah. Priča se račva u nekoliko rukavaca, a jedan od njih tiče se života samog inspektora Linna i njegove obitelji. Bračni par Ahndoril piše vješto, gradira osjećaj nemoći zatočenih žrtava, ali i nudi sasvim neočekivani kraj uzbudljive potrage za zločincima. Likovi su posebno zanimljivi, jer i oni na strani pravde, koji se bore protiv najtežih zločina, nisu tek momci u “bijelim šeširima” već složene ličnosti koje svoj posao rade unatoč teškom bremenu koje vuku iz vlastite prošlosti. Zbog toga je u njihove motive lako povjerovati.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.