Otvorenje u Galeriji SC

Mozaik atomske eksplozije Gorana Novakovića od čak 25.400 tipaka

Foto: Damir Žižić/PIXSELL
goran novaković
Foto: Facebook/Boiling point
goran novakovć
Foto: Damir Žižić/SC
goran novaković beginning of the end
04.09.2015.
u 12:00
Maestralni moazik može se vidjeti u Savskoj 25 do 12. rujna
Pogledaj originalni članak

Eksplozija nuklearne bombe motiv je maestralnog mozaika mladog akademskog slikara Gorana Novakovića pod nazivom "Beginning of the End", kojim je fantastično spojio međusobno suprotstavljene koncepte – tehnološki napredak i samouništenje s obzirom na to da nuklearna bomba simbolizira oboje. Ovoj je dvojnosti Novaković dodao računala, odnosno računalne tipke uz pomoć kojih je i stvorio mozaik impozantne veličine: 3,335 x 2,5 metara. Novakovićev rad ujedno je i diplomski ispit koji konceptualno simbolizira suvremenost prožetu računalnom tehnologijom bez koje je život postao nezamisliv – internet, društvene mreže, gadgeti, pametni telefoni... Digitalni svijet postao je samo još jedno sredstvo masovnog (samo)uništenja: gubitak privatnosti, nadzor, kriminalna aktivnost i cyberbullying...

Novaković je iskoristio više od 25.400 tipaka koje je skupljao nekoliko godina; riječ je o tipkama različitih modela tipkovnica, od starijih generacija do najnovijih, što je bilo potrebno zbog različitih boja (prljavobijele, žućkaste, sive i crne) kojima je stvorio kompoziciju. "Beginning of the End" nastajao više od dvije godine.

– Sama priprema rada trajala je određeno razdoblje s obzirom na to da je riječ o čistom konceptu koji se treba kvalitetno postaviti i razraditi. U prikupljanju tipaka pomogli su mi brojni prijatelji – kaže 33-godišnji Novaković koji je 2014. magistrirao u klasi Zoltana Novaka. Sretan je što će mozaik od večeras do 12. rujna biti izložen u zagrebačkoj Galeriji SC čiji je prostor najadekvatniji za izlaganje tako velikog djela. 

>> Pop-art na popravnom ispitu iz povijesti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.