Gostovanje

Montažstroj "A geje je revolucija, stoko?" izvodi u Rijeci

Foto: Pixell
Montažstroj "A geje je revolucija, stoko?" izvodi u Rijeci
05.02.2015.
u 19:00
Predstava propituje mogućnost društvenog bunta koju je iznjedrio glazbeni album "Paket aranžman" i jugoslavenski novi val iz 80-ih godina prošloga stoljeća
Pogledaj originalni članak

Montažstroj s predstavom "A gdje je revolucija, stoko?", svojom najnovijom uspješnicom, u subotu 7. veljače gostuje u Rijeci, u  HNK Rijeka. Nakon što ih je riječka publika imala prilike upoznati čak dva puta, prvi puta s predstavom "Srce moje kuca za nju" (2010.) i s predstavom "55+" (2012.) sada stižu s predstavom s kojom je umjetnički kolektiv Montažstroj obilježio 25 godina postojanja, a nakon zagrebačkih premijernih izvedbi ispraćenih ovacijama publike.

"A gdje je revolucija, stoko?" propituje mogućnost  društvenog bunta koju je iznjedrio glazbeni album "Paket aranžman" i jugoslavenski novi val iz 80-ih godina prošloga stoljeća. Predstava propituje i povezuje 30 godina naše zajedničke stvarnosti od vremena kada se još mislilo da glazba i umjetnost mogu doprinijeti društvenim promjenama, do danas, kada je diktat profita opće mjesto društvenog konsenzusa. Ova poučna predstava razgolićuje mehanizme cenzure i autocenzure uvjetovane nezasitnom željom za novcem, propitujući spremnost svakoga od nas pojedinačno da damo svoj zalog revolucionarnoj društvenoj promjeni.

Predstava "A gdje je revolucija, stoko?" praizvedena je u rujnu 2014. godine na beogradskom festivalu Bitef nakon čega je gostovala i na subotičkom festivalu Desire Central Station.

Nakon predstave "A gdje je revolucija, stoko?" bit će organizirana tribina "Od svjetonazorskih sukoba do klasne borbe" na kojoj ćemo se baviti pitanjem utjecaja javnih institucija na svijest o klasnoj borbi, odnosno ekonomskim nejednakostima u kojima živimo. Zašto svjetonazorska pitanja koja se tiču nacionalnog i vjerskog identiteta snažno odjekuju javnim prostorom dok se pitanja poput ekonomskog fašizma guraju pod tepih? Na koji način kazalište kao institucija može pridonijeti da se ta pitanja uvedu u širu javnu raspravu? Koje su političke posljedice takve akcije?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.