Projekt Dialogosa

Mistika stećaka, gusle i gange u francuskoj opatiji Royaumont

Foto: Agathe Poupeney / Fondation Royaumont
Mistika stećaka, gusle i gange u francuskoj opatiji Royaumont
16.09.2012.
u 17:42
Katarina Livljanić, Dialogos i Ćaletini Kantaduri imali su praizvedbu u Francuskoj
Pogledaj originalni članak

\"Kad htih biti tgdi ne bih\", glasi zapis s jedno bosanskog stećka koji je prije nešto više od godinu dana pokrenuo novo muzikološko-filološko istraživanje, ali i novu erupciju kreativne imaginacije Katarine Livljanić, hrvatske muzikologinje, pjevačice, glazbenice, umjetnice.

Ona živi u Parizu gdje predaje na Sorboni i gdje je osnovala vlastiti ansamblza radnu glazbu Dialogos. Osim redovitih, makar prerijetkih nastupa u Hrvatskoj, najšira javnost mogla ju je početkom ove godine upoznati gledajući dokumentarac Ivane Kocelj, kao i snimku njezine monoopere \"Judita\" na HTV-u. Svoj najnoviji projekt, inspiriran tekstovima sa stećaka, predstavila je u subotu navečer u dvorani opatije Royaumont pokraj Pariza. Katarina Livljanić i njezin Dialogos trenutačno uživaju potporu zaklade Royaumont kao rezidentni umjetnici opatije u razdoblju od tri godine.

Kao i prvi tamo ostvareni projekt Dalmatika, tako je i ovaj novi, izveden pod francuskim nazivom \"Les anges héretiques\", Katarina Livljanić ostvarila u suradnji s etnomuzikologom Joškom Ćaletom i njegovim vokalnim sastavom Kantaduri, kojima se u ovoj prigodi pridružio i silno talentirani mladi guslar, pjevač i frulaš Jure Miloš iz Gruda u Hercegovini. Tekstove sa stećaka Katarina Livljanić je kombinirala s ulomcima iz više rukopisnih izvora koji se odnose na bosansko srednjovjekovlje.

Premijerna izvedba programa koji kombinira korale i gange u Hrvatskoj još nije zakazana.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.