DANI DIZAJNA

Mirko Ilić dovodi legendarnu njujoršku školu dizajna na “Dan D”

22.05.2014.
u 14:42
Škola vizualnih umjetnosti iz New Yorka postala je utjecajnom zahvaljujući dizajnu plakata slavnih dizajnera koji su vješani u podzemnoj željeznici a pozivali su talentirane mlade ljude da se upišu u nju
Pogledaj originalni članak

Jedna od najutjecajnijih umjetničkih zajednica u svijetu bit će predstavljena na predstojećim danima dizajna “Dan D”! Riječ je o SVA, Školi vizualnih umjetnosti iz New Yorka, na kojoj danas predaje i jedan od legendi hrvatskog grafičkog dizajna Mirko Ilić. On je i zaslužan što ćemo izložbu o tome vidjeti od 27. svibnja do 9. lipnja u Izložbenom prostoru Izidora Kršnjavog Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Najavio je to i sam na press konferenciji u “Kršnjavom”. Njujorška je škola pandan našem ŠPUD-u, ali su im utjecaji različiti kao nebo i zemlja, zbog čega je osobito zanimljiva izložba čiju je turneju svijetom Ilić skrenuo u Zagreb. Nije to izložba o nekoj školi, nego o tome što je dizajn učinio da škola postane toliko značajna art-institucija.

Da bi upozorili na značaj škole i potaknuli mlade ljude da se upišu u SVA ne stideći se svoga talenta, pametni su mozgovi od sredine 50-ih postavili animirajuće plakate u podzemnu željeznicu u New Yorku. Dizajnirali su ih redom izuzetni dizajnerski talenti, danas legende poput Ivana Chermayeffa, Miltona Glasera i Georgea Tschernyja. Bit će izloženi radovi 29 dizajnera za koje kažu da danas čine identitet grada.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog festivala dizajna “Dan D” je “Dizajn na rubu”. Festival će se održati od 30. 5. do 1. 6. u prostoru bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87, u suorganizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Peperminta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.