PROBLEMI U HNK SPLIT

Milijunski dug datira iz vremena Mani Gotovac

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
HNK Split želi predstavu za mlade koju će igrati po srednjim školama
21.09.2015., Split , HNK, Goran Golovko intendant Hnk Split. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
10.11.2015., Zagreb - Svecano otvorenje interlibera, 38. medjunarodnog sajma knjiga i ucila na Zagrebackom Velesajmu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
23.01.2013., Split - Dinko Bogdanic, novi ravnatelj baleta HNK Split. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
06.04.2017.
u 08:51
HNK je u minusu većem od pet milijuna kuna, u što ulazi pravomoćna presuda po kojoj moraju platiti 1,1 milijun kuna iz 1998. godine
Pogledaj originalni članak

HNK Split morao je zbog neizglasavanja proračuna odustati od nekoliko predstava najavljenih za ovu sezonu i u neizvjesnosti planirati Marulićeve dane i Splitsko ljeto. Kako nevolja obično ne dolazi sama, stižu i nove teškoće za koje Goran Golovko, intendant splitskog teatra, simpatično kaže: “Nemamo mi problema, samo nemamo novca.”

I istovremeno potvrditi kako je financijski minus nacionalne kazališne kuće najvjerojatnije veći od 5 milijuna kuna. Povećan je dug u prošloj godini, a najzanimljivije je što su na naplatu stigle neke prastare stvari.

– Da, došla nam je presuda po tužbi koja datira još iz 1998. godine za kafić “Talog” koji se nalazi u podrumu naše zgrade. Prostor Taloga bio je predviđen za restoran, a koliko sam informiran, iz njega je 1998. deložiran investitor. Tvrtka je u međuvremenu promijenila ime i vlasnika i otišla u stečaj, međutim po prvostupanjskog presudi kazalište mora platiti. Radi se o iznosu od oko 1,1 milijuna kuna plus sudski troškovi plus zatezne kamate. Tužitelj je solidarno tužio Grad Split i HNK Split i presuda je pravomoćna – izjavio je intendant Goran Golovko.

U jesen 1998. godine intendanturu je od Rade Perkovića preuzela Mani Gotovac, a neslužbeno doznajemo da tužba zbog kafića datira iz njezinog mandata.

Splitsko kazalište ima i aktualnu tužbu podnesenu prije pet godina, vezanu za operu “SiIovanje Lukrecije”.

- Riječ je o predstavi koja se radila u koprodukciji, a kazalište je tuženo zbog autorskih odnosa koji navodno nisu bili adekvatno riješeni - pokušava objasniti Golovko, kojem tužbe podnesene znatno ranije nego što je stupio na dužnost intendanta sada dolaze na naplatu.

U financijski minus teatra veći od 5 milijuna kuna ubraja se i oko 700.000 kuna koje je Grad Split trebao platiti u 2016. godini, ali je uplata sjela tek nakon završetka obračunske godine, pa je po važećim zakonima i taj iznos ušao je u minus za prošlu godinu.

Nacionalna kazališna kuća u Splitu ima i nenaplaćenih potraživanja koja su teška oko šesto tisuća kuna. U poslovni minus treba pribrojati i troškove nastale oko pripreme i organizacije predstave Henrika Ibsena “Neprijatelj naroda” koja je u režiji Nenni Delmestre i adaptaciji Elvisa Bošnjaka premijerno izvedena u siječnju ove godine, te troškove vezane za izvedbu Božićnih i Novogodišnjih koncerata 2015. i 2016. godine. Splitsko kazalište tužio je nedavno i bivši ravnatelj Baleta Dinko Bogdanić.

– Podnio sam tužbu protiv HNK Split jer sam dobio bezrazložni otkaz. Intendant je slušao Radničko vijeće i Sindikat, a ne i Kazališno vijeće koje je jasno i glasno reklo kako se najviše uštedjelo dok sam ja bio na čelu Baleta. Tužio sam ih zato što je moje ljudsko pravo da branim svoje ime i prezime. Nisu imali razloga da mi daju otkaz, a ako su mi ga, u što ne želim vjerovati, dali zato što sam drugačiji, onda možemo ići i do Suda za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu – izjavio je za Večernjak Dinko Bogdanić. I dodao kako iznos koju potražuje (oko trideset tisuća kuna) nije tako velik da bi bio razlogom većeg minusa splitskog teatra.

>>Dinko Bogdanić podigao tužbu protiv splitskog HNK

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BA
bakulušić
22:48 06.04.2017.

Da moraju vratiti ili odgovarati za sve dugove koje su napravili, hrvatski "kulturnjaci" bi cijeli život proveli na prisilnom radu za opće dobro a hrvatska kultura bi ostala bez "kulture", što ne bi bilo ni loše.

NE
Neo001
23:32 11.04.2017.

takvi jugo primitivci kao što je drugarica mani i razni ofrljići su od naše kulture napravili sramotu od kulture i sve to kao paraziti na leđima građana

B7
b7
07:44 08.04.2017.

Taj tip kad nema šta za reći potegne odličan argument, on je drugačiji, pa jest, po blesavoći i bezobraštini.