Osijek

'Mater mu jebem, tko je prvi počeo' premijerno u Studentskom centru

premijera predstave mater mu jebem, tko je prvi počeo
premijera predstave mater mu jebem, tko je prvi počeo
premijera predstave mater mu jebem, tko je prvi počeo
premijera predstave mater mu jebem, tko je prvi počeo
premijera predstave mater mu jebem, tko je prvi počeo
10.12.2014.
u 12:58
Predstava nastala prema kultnom makedonskom tekstu Dejana Dukovskog' djeluje poput krika na osvještavanje čovjeka i suočavanje s njegovim greškama. Predstava preko likova grubo, sarkastično i cinično komentira isprazne i besmislene živote ljudi, njihove duboke rane, frustracije i komplekse, nesreće i tuge...
Pogledaj originalni članak

Premijera predstave nastale po kultnom makedonskom tekstu Dejana Dukovskog 'Mater mu jebem, tko je prvi počeo' u režiji mladog makedonskog redatelja Angelča Ilievskog i izvedbi studenata diplomskog studija glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku održat će se u petak 12. prosinca u 20 sati u Studentskom centru u Osijeku. Predstava će igrati i u subotu u isto vrijeme

'Mater mu jebem, tko je prvi počeo' djeluje poput krika na osvještavanje čovjeka i suočavanje s njegovim greškama. Predstava preko likova grubo, sarkastično i cinično komentira isprazne i besmislene živote ljudi, njihove duboke rane, frustracije i komplekse, nesreće i tuge, male radosti i ispuštene trenutke sreće. Oštro kritizira iskrivljenu sliku čovječanstva, nudeći mogućnost spasa, nadu u bolji svijet, preko vertikalnih (uzvišenih) scena koje su metafora unutrašnjih glasova, intuicije, mira i spokoja. Na taj način u predstavi se isprepleću božansko i čovječno, unutrašnje i vanjsko, emotivno i racionalno.

Što nas tjera da se samoozljeđujemo, da se ne razumijemo i ne poštujemo? Paranoja? Nedostatak ljubavi? Nedostatak unutarnje ljepote?  Ako to činimo sami sebi, kako možemo očekivati da nećemo povrijediti druge, da ćemo ih razumjeti i poštovati? Kako možemo voljeti druge, ako ne volimo sebe? Što je to što nas čini 'malim' i duševno osakaćenim, raspadnutim, očajnim i bespomoćnim ljudima? Dokad tako? Kad ćemo konačno reći: 'dosta'?

Predstava prenosi krik jedne generacije, krik bijesa i gnjeva. Preko kompleksno izgrađenog svijeta, punog dinamike, ironije, cinizma, simbolike, metafore i znakova, preko duboko izrađenih likova i odnosa, magije i iluzije, atmosfere i glazbe, jednostavnosti i minimalizma predstava dostiže i visoku estetiku. Vjerujemo da svijet može biti ljepše mjesto za življenje, i da ga samo ljepota može spasiti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.