Pula Film Festival

“Mare” iz drugog pokušaja večeras otvara Pulu

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
“Mare” iz drugog pokušaja večeras otvara Pulu
29.08.2020.
u 08:06
U reduciranoj varijanti te uz strogo pridržavanje propisanih mjera koje uključuji mjerenje temperature posjetiteljima u zatvorenim kinima te smanjen kapacitet Arene na samo 1500 mjesta, organizatori su nam pripremili 16 filmova u utrci za Zlatne arene
Pogledaj originalni članak

Nakon pomalo iznenadne odgode prije mjesec dana, koja je povukla pitanje o različitim kriterijima županijskih stožera civilne zaštite u kontekstu borbe protiv koronavirusa, 67. izdanje Pulskog filmskog festivala večeras bi ipak trebalo početi. U reduciranoj varijanti te uz strogo pridržavanje propisanih mjera koje uključuju mjerenje temperature posjetiteljima u zatvorenim kinima te smanjen kapacitet Arene sa samo 1500 mjesta, organizatori su nam pripremili 16 filmova u utrci za Zlatne arene.

– Suočeni smo s novim postavkama ponašanja, promišljanja i planiranja, no uzdamo se u zajedničke pozitivne snage s kojima se ovaj festival oduvijek izdizao kroz svoju bogatu povijest. Programi koji su inače bili uobičajeni poput Međunarodnog programa, Pulice, Ambrele i Dizalice neće se održati, ali zato je važno održavanje natjecateljskog programa. Ove je godine selektirano šest filmova iz programa Hrvatskog filma te deset filmova iz programa Manjinskih koprodukcija te još niz dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova – rekla je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović.

Festival će otvoriti hrvatska premijera švicarsko-hrvatske koprodukcije “Mare”, redateljice Andree Štake, koja iz Sarajeva dolazi s nagradom CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te Srcem Sarajeva za glavnu glumicu Mariju Škaričić. “Mare” prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istodobno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje.

U natjecanju, nažalost, ove godine dominiraju već prikazani filmovi među kojima se osim “Mare” ističu “Glas” Ognjena Sviličića i “Tereza37” Danila Šerbedžije, a među premijerama svakako treba istaknuti “Ribanje i ribarsko prigovaranje” Milana Trenca s Radom Šerbedžijom, Leonom Lučevom, Bojanom Brajčićem i Lorencom Damjanićem u glavnim ulogama. Snimljen prema istoimenom putopisnom spjevu Petra Hektorovića, film prati njegov boravak na moru u društvu dvojice ribara – Paskoja i Nikole. Dokoni plemić tamo lješkari, sanjari i prisjeća se mladalačke ljubavi. Ribarenje se odvija u uvalama Hvara, Brača i Šolte, a dijalozi katkad parafraziraju antičke teme i narodne mudrosti.

Ovogodišnji festivalski žiri čine prošlogodišnja dobitnica Velike zlatne arene za film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dana Budisavljević, producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović te novinarka Lina Kežić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.