Instalacija

"Mali raj" Ane Schlaub izložen u Galeriji Matice hrvatske

"Mali raj" Ane Schlaub izložen u Galeriji Matice hrvatske
29.06.2010.
u 22:40
Projekt Mali raj Ane Schlaub iza ilidličnoga imena skriva ambijentalnu instalaciju koju umjetnica razvija i nadograđuje posljednjie četiri godine
Pogledaj originalni članak

Ana Schaub se u svojoj umjetničkoj praksi bavi kritikom medijski uvjetovane stvarnosti, kaže Ivana Gabrić opisujući djelo mlade akademske kiparice iz Zagreba. 

 Njezin projekt nazvan idiličnim imenom Mali raj ambijentalna je instalacija koju razvija i nadograđuje posljednjih četiri godina. Idealizirano je to i privatno autoričino utočište koje je naselila članovima svoje obitelji, ali i gigantskim plamencima, kao i bebama plivačima. Plamenci svojom ružičastom bojom i gracilnim držanjem simboliziraju putenost, pohlepu i materijalno, što se još više potencira njihovim stremljenjem prema novcima, ogromnim, zgužvanim i simuliranim dolarima. Njima su kontrapunktirani likovi beba koji rone i instinktivno izranjaju također prema novcu. Ti su likovi su obrađeni plošno poput kulisa što ukazuje na površnost i banalnost koju nam je odredila medijska slika svijeta. Dok su plamenci i bebe plivači instalacije u prostoru galerije jer predstavljaju mobilnost koju pokreće novac („Money makes the world go round“), slike Anine obitelji su harmonično smještene na zidovima te su kombinacije slika, ilustracija i fotomontaža. Ovaj složeni assemblage upotpunjen je i video-radom u kojem se problematizira odnos između idealnog i realnog života. Ravnomjerno se izmjenjuju scene mrtve prirode (npr. jedrih i sočnih jabuka) kao metafore životne snage i vitalnosti te računa u njihovoj pozadini kao njihov snažni kontrast i nagli povratak u surovu zbilju.

Na specifično sarkastičan način te namjernim kičem (camp-om) Ana se kritički osvrće na pojam „rajskog ambijenta“, s čime nas svakodnevno bombardiraju turističke agencije s „photoshopiranim“ slikama tirkiznog mora, palmi i neba bez oblačka. Konzumerizam i bezglavo kupovanje postali su osnovni faktori koji nas čine sretnima, a trivijalnost i banalnost svakodnevnice vode nas u duhovno osiromašenje i eroziju identiteta, navodi Ivana Gabrić uz ovu izložbu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.