Svjetski dan lutkarstva

Lutkarica Morana Dolenc: Ne smijemo zaboraviti na smijeh

21.03.2020.
u 14:00
Ideja je krenula iz unutarnjeg osjećaja, potrebe za udruživanjem s ljudima koji vole istu stvar, a to je lutkarstvo. Moja molba bila je da svatko snimi kratku čestitku za svoje kolege i publiku,kaže Dolenc. Čestitka će biti objavljena danas
Pogledaj originalni članak

Svjetski dan lutkarstva danas je trebao u Rijeci okupiti mnoštvo lutkara i ljubitelja te umjetnosti, sve je bilo isplanirano do najsitnijih detalja, no svečanost je odgođena zbog koronavirusa... Svoj dan lutkari su ipak obilježili, barem virtualno, a zanimljivu je inicijativu plasirala Morana Dolenc, lutkarica i kazališna redateljica. Pokrenula je val snimanja poruka za Svjetski dan lutkarstva koji će se spojiti u jedan video i objaviti upravo danas.

– Ideja je krenula iz unutarnjeg osjećaja, potrebe za udruživanjem s ljudima koji vole istu stvar, a to je lutkarstvo. Moja molba bila je da svatko snimi kratku čestitku za svoje kolege i publiku – kaže Morana Dolenc, ujedno i umjetnička voditeljica Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT.

Dan posvećen lutkarima i lutkarskim kazalištima, inače, slavi okrugli 20. rođendan.

Ideja o pokretanju proslave lutkarske umjetnosti rođena je 2000. na kongresu Unime u Magdeburgu.

– Taj kongres za mene je bio iznimno važan jer sam tada prvi put gostovala s lutkarskom predstavom izvan Hrvatske. Bila je to miniturneja Njemačkom, s predstavom “Plavi zvuk” u režiji Krune Tarle. Prava avantura humanitarnog duha, jer se igralo za djecu koja su morala odseliti iz ratom pogođenih područja. Te izvedbe su se zauvijek urezale u moje shvaćanje lutkarstva i svrhe umjetnosti općenito. Tako se, podsvjesno, rodila i ova ideja. Sve se događa uvijek s nekim razlogom… – nastavlja ona.

Ganulo ju je što je stiglo čak 26 videouradaka iz cijele Hrvatske koje će kolega joj Veno Mušinović montirati u jednu veliku čestitku.

– Potrudit ćemo se dodati još malo slavljeničkog ugođaja, a smijeha sigurno neće nedostajati. Predivno je i iznimno važno da ljudi u ovakvim trenucima nalaze volje i vremena za ovakve inicijative – ponosna je ona.

Radi se, ponavlja, o inicijativi prijatelja lutkara, a neka su se kazališta spontano priključila i poslala kolektivne čestitke. Učinilo je to, primjerice, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.