ZA POVIJEST

Laibach: cenzurirani i otkazani

Foto: scresnhot/Reuters
laibach
21.08.2015.
u 17:14
Drugi nije održan, ali navodno ne zbog cenzure 
nego tehnike
Pogledaj originalni članak

Turneja Laibacha u Sjevernoj Koreji, koje svjetski mediji ovih dana opisuju kao prve nastupe zapadnog rock-benda u toj zatvorenoj zemlji i "možda najbizarnijim koncertima dosad", nisu prošli baš glatko i kako je planirano. Uključuje to otkazivanje drugog najavljenog koncerta i činjenicu da se bend zatekao u Pyongyangu u vrijeme jučerašnje razmjene projektila između dviju Koreja. Ali, bend se definitivno upisao u povijest još jednim neobičnim, pa i kontroverznim aktom u svojoj karijeri.

Bez provokacije vlasti

Bend poznat po totalitarističkom imidžu, kojim provocira totalitarizam, najavljivao je da mu nije cilj provocirati sjevernokorejske vlasti nego upravo obrnuto: njihov je čin ponajprije provokacija zapadnog svijeta. Sasvim je to u skladu s djelovanjem Laibacha posljednjih godina u kojem su okvire bivše Jugoslavije jednostavno zamijenili okvirima i kritikom Europske unije i to jako dobro uobličili na njihovu posljednjem albumu "Spectre", možda najprijemčivijem u njihovoj karijeri.

Ipak, nisu se provukli bez rezova cenzora koji su im zabranili izvođenje pjesama "Eat Liver" i "Kuran", a nije se dogodio ni zajednički planirani nastup s članicama sjevernokorejskog zbora za izvođenja "Arirang", narodne pjesme popularne u obje Koreje, zato što je za lokalne prilike nedopustivo da ženski zbor stoji iza "bijelog" izvođača i prati ga u pjesmi. Cenzura navodno nije stajala iza otkazivanja drugog koncerta, nego "nemogućnost da se tehnika prenese na drugu lokaciju u samo jednom danu".

Sad znamo i to

Koncert prvoga dana trajao je 45 minuta tijekom kojih su izvodili svoju "Whistleblowers", obradu Beatlesa "Across The Universe", a u tako kratkom vremenu našle su se čak tri skladbe iz filma "Moje pjesme, moji snovi": "Do-Re-Mi", "Climb Ev'ry Mountain" i "Edelweiss". Agencije izvještavaju, a slikom to potvrđuje videoprilog na BBC-ju, da je publika bila prilično suzdržana, zatečena i bez jakih reakcija između pjesama, ali zaintrigirana na svoj način. Možda je taj susret benda i lokalne zajednice najbolje nakon prvog nastupa sročio jedan sudionik: "Dosad smo znali da postoje razne vrste glazbe, sada znamo da postoji i ovakva".

Ivan Novak iz Laibacha komentirao je pak ovako: "To je mali korak za Laibach, ali veliki za čovječanstvo".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
07:08 22.08.2015.

Bolje bi bilo da su tamo otišli i zauvijek s njima ostali, naši lakrdijaši "LET 3" !!!

AK
ante kolorante
18:17 21.08.2015.

genialno ... holiwood ne mogao ovo izmisliti .... haa haaaa ha . veliki korak za covjecanstvi arhhhhh aaaaaaaaa