Odjeci performansa

Kulturnjaci poručuju: Jakovčiću, pretjerao si!

Foto: ''
Kulturnjaci poručuju: Jakovčiću, pretjerao si!
10.08.2010.
u 16:50
Istarski župan preimenovao je trg pa na njemu zlatnim markerom potpisivao kratke hlače i slao ih novinarima.
Pogledaj originalni članak

Posve je čini se popucala komunikacija između istarskoga župana Jakovčića i svijeta kulture, uključujući i novinare koji o tome pišu i izvještavaju! Iživciran neslaganjem medija i umjetnika s njegovim ocjenama 50. umjetničkog Annala u Poreču, koji je otvorio skandaloznim riječima da bi ga najradije zatvorio, a k tome i neslaganjem s još nekim županovim potezima, Jakovčić je odlučio performansom obraniti pravo na svoju slobodu govora i ponašanja, jer je dosta s gušenjem takvih sloboda u krvi i prošlosti.

U Poreču je građanstvu i turistima uz poseban proglas dijelio kratke hlače koje je brendirao svojim autogramom, ispisujući ga zlatnim flomasterom. Aludirao je time na svoje pravo da se u kratkim hlačama pojavljuje na sastanku koalicije, pa i u Saboru bude li mu prevruće u "dugim gaćama". Parolom "kratke hlače, kratka pamet" skratio je pamet novinarima koji su to komentirali. Možemo li se smilovati toj Jakovčićevoj borbi za pravo na ulogu likovnog kritičara.

Ikakvu to slobodu traži za sebe, a ne daje je uvaženim hrvatskim umjetnicima s Annala, jer po njegovu mišljenju nisu dobri kao Picasso ili Matisse? I jer razgolićuju kvarne odnose politike i kulture u svojim djelima i akcijama...

Važnim nam se učinilo pitati što o tome misle uvaženi hrvatski intelektualci koji i sami ne idu besprigovorno niz dlaku kulturnom i političkom sustavu – Boris Ljubičić, Predrag Matvejević, Silva Kalčić, Dalibor Martinis...

Uvaženi dizajner Ljubičić kaže:

- Jakovčić se poziva na slike koje su visile na zidu u njegovoj ranoj mladosti. Radi se, dakle, o zaostatku u vremenu, zbog čega ne može pojmiti umjetnikov duh koji komentira stvarnost slikajući Hajdukov grb na Isusovu srcu. Podržavam selektora Annala Slavena Tolja koji je morao iz svoga uglađenog Dubrovnika otići daleko da bi izložio kritičku umjetnost, dok u njegovu gradu Dimitrije izlaže neke kukce inspirirane Kafkinim Preobražajem. Mislim da je Jakovčić odjenuo kratke hlače jer ne razumije ove u dugim hlačama!

Ozbiljniji je u prosudbi književnik Predrag Matvejević čija se koža još ljušti od slučaja sa sudskom presudom koja je digla svjetsku prašinu:

- Odavno govorim o tome kako je svjetska kriza među ostalim nastupila i stoga što političari nemaju nikakvih referencija prema kulturi. Ta je pojava univerzalna, a na našem se tlu odlikuje posebnim oblicima vezanim za nacionalnu kulturu koja se želi potvrditi. Što se tiče same kulture i literature, nije važna samo sloboda izražavanja nego i izražavanje slobode!

Povjesničarka umjetnosti Silva Kalčić, čije su selekcije i koncepcije također izazivale polemiku, smatra da je Jakovčićeva uloga u otvaranju Annala bila protokolarna i da nije bio pozvan da vrednuje suvremenu umjetnost:

- Mislim da je Jakovčić svojim istupom ugrozio dignitet i svoje i naše struke. Nastavlja li Jakovčić, umjesto da utjelovljuje župana, tvrdoglavo i iritantno postupati, može se postaviti i pitanje njegova odlaska s te pozicije. Bez obzira na to što umjetnost nije nedužna i uvijek se tiče društva, kritike društva ili pokušaja njegove promjene. A vladavinu masovne kulture vidimo posvuda u svijetu zbog čega oni koji su protiv toga stvaraju svoj vlastiti, drugačiji svijet u kojem se ne podržava da svatko ima pravo izreći konačni sud bez da se prethodno ne informira i ne obrazuje da bi taj sud doista bio meritoran!

Sličnog je stava i ravnateljica MMSU Rijeka Jerica Ziherl, koja kaže da kao bivša selektorica Annala ne želi u detalje komentirati slučaj, no smatra da na protokolarnim govorima nema mjesta osobnim stavovima i "likovnim kritikama".

Multimedijalni umjetnik Dalibor Martinis dodaje:

- To je samo odraz stanja u našem društvu u kojem političari smatraju da je najnormalnije miješati se u kulturu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar nekakav
nekakav
20:36 10.08.2010.

ovaj petar jakovljević počeo malo pretjerivati... gdje je ilija čvorović, kad ga najviše trebaš? da se bar tako protiv jorasa pokrenuo..ali ne...nije. njega su slovenci kupili!

RO
Robespierre
21:46 10.08.2010.

A sto Jakovcic ne bi imao pravo komentirati i procjenjivati? Nije mi simpatican, ali u ovome sam na njegovoj strani. Nije zabranio izlozbu niti je izokola zatvorio. Otvorio je, i rekao sto misli o njoj. Trazi pravo da se odijeva po svome. Za mnogo toga mi je sumnjiv, ali za ovo mu dajem svoj glas. Zar su korisniji i drazi politicari koji nikad ne kazu sto misle, kojima osoblje ispisuje politicki korektne mantre koje nista ne znace?

H0
Hajduk_058
06:55 11.08.2010.

Neka budala u Novom listu je napisala Jakovčiću Putine. Time ga je strašno uvrijedio ? Čovjek vozi kanader iz Kanade do Rusije i natrag i gasi požare vodom iz jezera Toronto. Uvredljivo bi bilo Jakovčiću Kerume ili Berlusconi jer to su veliki glupaci