HNK Zagreb

Krležin "Vučjak" devedeset i jednu godinu od praizvedbe

Krležin "Vučjak" devedeset i jednu godinu od praizvedbe
15.12.2014.
u 16:13
Premijera "Vučjaka" zakazana je za 30. prosinac, točno na dan kada je prije devedeset i jednu godinu praizvedeno ovo djelo Miroslava Krleže u režiji Branka Gavelle.
Pogledaj originalni članak

Tri mjeseca i trinaest dana nakon preuzimanja dužnosti intendantice HNK Zagreb, Dubravka Vrgoč je najavila svoju prvu premijeru – Krležin "Vučjak" koji režira novopostavljeni ravnatelj Drame Ivica Buljan i, što je još važnije, redatelj koji je cijelu regiju zadivio "Glembajevima" koje je postavio u Drami Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.

Premijera "Vučjaka" zakazana je za 30. prosinac, točno na dan kada je prije devedeset i jednu godinu praizvedeno ovo djelo Miroslava Krleže u režiji Branka Gavelle.

O Krleži je na ovom predstavljanju "Vučjaka" govorio i Predrag Matvejević koji je najavio novo izdanje svojih sada već legendarnih "Razgovora s Krležom", a iz riječi svih okupljenih bilo je jasno koliko se mnogo očekuje od novog teatarskog čitanja ove Krležine drame, koja mora pokazati put na koji je krenula Drama HNK Zagreb pod novom Upravom, ali i posljedice koje nam je ostavilo stoljeće koje je počelo Prvim svjetskim ratom, a koje ostavljamo iza sebe s prvim danom 2015. godine.

Pitanje stoga glasi: je li to doista bio rat koji nikada nije prestao, kako je to definirao i sam Krleža.

>> HNK dobio čelnike: Bareza će ravnati Operom, Buljan Dramom, a Jakovina Baletom

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

IV
IvanXXIII.
17:55 15.12.2014.

Dobro je što Krleža ne može još jednom umrijeti od sreće.

B7
b7
07:23 16.12.2014.

sramotno ! tu ekipu hitno staviti na neko drugo mjesto gdje se mogu igrati kazališta i kulture , HNK ova uprava vodi u propast