udruge pomažu sugrađanima

Križevci se mjesec i pol kulturno 'tresu'

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Newsbar ekipa
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Stephan Lupino
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Mario Kovač
Foto: Klub kulture
Klub kulture Križevci
04.03.2016.
u 09:33
Na festivalu Culture Shock večeras izlaže Stephan Lupino, a do 16. travnja nastupaju i Newsbarovci, kviz Marija Kovača, Telephon Blues Band. Bit će i tribina, filmova, predstava, uglavnom besplatno u Klubu kulture
Pogledaj originalni članak

U gradu neslavno poznatom po ponajvećem broju građana s blokiranim računima u državi, dvije nevladine udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. uporno pokazuju da nije sve tako crno i da u Križevcima razloga za oslobađanje od briga uz kvalitetnu zabavu ne nedostaje, osobito ne u ožujku i travnju.

Od večeras je ondje 12. izdanje Culture Shock Festivala, kada su gotovo svake večeri do 16. travnja tribine, koncerti, projekcije, predstave, performansi, zbog kojih se ovaj gradić dobro kulturno "protrese".

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Foto: Anto Magzan/Pixsell

- Ovaj hibrid obrazovanja, suvremene umjetnosti, kulture i društvenih događanja dovodi kvalitetne i aktualne izvođače, predavače i izlagače iz Hrvatske i regije. Nijedan festival u regiji nije ovako profiliran – nudeći u mjesec i pol 30-ak sadržaja – istaknut će udrugaši bez lažne skromnosti, potvrđujući to i ovogodišnjim odabirom gostiju.

- Nakon sinoćnje tribine o pseudoznanosti festival večeras otvara poznati fotograf i provokativni umjetnik svjetskoga glasa Stephan Lupino. Izlaže slike, reljefe, instalacije i skulpture, u kojima ima i erotike i politike – pozivaju križevački entuzijasti na festival koji će sljedećih dana "šokirati" i nastupom ekipe iz NewsBara, izdvajaju se tribine o gravitacijskim valovima, političkoj nekulturi, izbjegličkoj krizi, svira Telefon Blues Band, džezom mami Mate Matišić Trio, a atraktivan će biti i nastup sve poznatijeg glazbenog dua Bow vs. Plectrum, Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka, koji spajaju tamburu i kontrabas.

Može se učiti i govoru u javnom nastupu, upoznati se s vještinama računalnog programiranja, a na Veliki petak je i veliki pub kviz s nenadmašnim Marijem Kovačem. Mogu se vidjeti i predstave, gledati najbolje s Dana hrvatskog filma... Svi programi festivala kulturnog šokiranja su u Klubu kulture i uglavnom su besplatni, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Križevaca.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.