Dani prikupljanja uspomena

Krije li i vaš tavan kutiju s Hitlerovom razglednicom?

Foto: Marko Lukunić7PIXSELL
Krije li i vaš tavan kutiju s Hitlerovom razglednicom?
17.09.2014.
u 15:56
U Državnom arhivu očekuju se svi oni koji žele digitalizirati obiteljske fotografije, pisma, filmove, zvučne zapise i sličnu građu vezanu za Prvi svjetski rat
Pogledaj originalni članak

Skriva li vaš tavan ili podrum neku staru kutiju s obiteljskim dokumentima iz Prvog svjetskog rata, sada je prilika da te dokumente uključite u Europeanu. Tako se u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu 4. i 5. listopada ove godine očekuju svi oni koji žele digitalizirati obiteljske fotografije, pisma, filmove, zvučne zapise i sličnu građu vezanu za Prvi svjetski rat. 

– Projekt smo započeli 2011. u Njemačkoj. Do sada nismo imali probleme s falsifikatima, ali imamo stručnjake koji mogu ocijeniti sumnjivu građu. Digitalizirali smo i jednu Hitlerovu razglednicu, koju smo provjerili. Došli smo i do podataka o hrvatskom brodskom kuharu Pašku Rogliću koji je bio u japanskom zarobljeništvu te na kraju životnog puta imao restoran na Floridi – rekla je Jill Cousins, izvršna direktorica Europeane, o projektu koji obuhvaća 22 zemlje.     

U arhivu će ih dočekati povjesničari i djelatnici arhiva, a Dani prikupljanja uspomena organizirat će se i 10. i 11. listopada u Osijeku i Koprivnici, 12. i 13. prosinca u Rijeci i 19. i 20. prosinca u Dubrovniku i Korčuli. Ljudi koji ne mogu doći u te gradove mogu i sami skenirati ili fotografirati građu i podignuti je na web-stranicu projekta.     

>> Skrivene priče o Prvom svjetskom ratu postaju javne zahvaljujući arhivu u nastajanju

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
06:45 18.09.2014.

Kakve veze ima Hitler s Prvim svjetskim ratom?

SJ
Sve je uzalud
17:50 17.09.2014.

.........tko to treba još i danas dokaze protiv Hitlera................recite........pustite ga na miru..............sve je rečeno o njemu i o onima koji traže dokaze protiv njega..........