OTKLONJEN ŠTRAJK

Konačno potpisan glumački kolektivni ugovor u Hollywoodu

10.06.2009.
u 16:21
Pogledaj originalni članak

Nakon dugih i mučnih pregovora koji su se vukli skoro 11 mjeseci, glavni sindikat glumaca SAG (Screen Actors' Guild) postigao je dogovor s producentskom udrugom AMPTP (Alliance of Motion Picture & Television Producers) i otklonjena je mogućnost glumačkog štrajka, koji bi zaustavio cijelu filmsku industriju poput nedavnog štrajka scenarista koji je prošle godine nanio ogromnu štetu Hollywoodu.

Po novom ugovoru glumačke plaće i honorari su, s obuhvaćanjem prava u novim medijima, porasli za ukupno 105 milijuna dolara, s tim što filmski studiji procjenjuju da su glumci, zato što su prije postizanja dogovora radili po uvjetima starog kolektivnog ugovora, u 11 mjeseci izgubili ukupno oko 80 milijuna dolara.

(Treba napomenuti da se tu ne radi o onim basnoslovnim honorarima velikih zvijezda, koji se ionako ugovaraju posebno, nego o glumcima koji rade za plaću i glume npr. trećeg laboranta u "CSI-ju" ili uniformiranog policajca koji stoji pored detektiva Mela Gibsona, i kojima bolji ugovor znači da neće kasniti s otplatom rate kredita za auto ili da će moći popraviti krov na svojoj kući koji prokišnjava.)

Glumac Alan Rosenberg, predsjednik SAG-a koji se iznimno angažirao u teškim pregovorima, zbog čega mu je privatni život trpio (razveo se od kolegice Marg Helgenmberger), nije nimalo zadovoljan uvjetima ugovora, koji je sklopljen na dvije godine nakon što se članstvo SAG-a oštro podijelilo na one koji su za i protiv štrajka:

- Članstvo je reklo svoje i odlučilo raditi po uvjetima ovog ugovora za koji mnogi od nas, koji smo bili uključeni u pregovore od samog početka smatramo da je razorno nezadovoljavajući. Sutra ujutro kontaktirat ću izabrano vođstvo drugih izvođačkih udruga s nadom da ćemo početi niz pretpregovornih sastanaka na vrhu da bismo se pripremili za 2011. Pozivam sve članove SAG-a da se pripreme za bitku koja nam tek predstoji.

35,3 posto članstva SAG-a, koji broji 110.000 članova, poslalo je glasačke listiće, i za potpisivanje novoga dvogodišnjeg ugovora izjasnilo se 78 posto njih. Ako Rosenberg mobilizira ostatak članstva, a bez članske kartice SAG-a ili AFTRA-e (American Federation of TV and Radio Artists) nitko ne smije kročiti pred kamere, velika bitka bi se tek mogla razviti u lipnju 2011. No, mnogi su samo zadovoljni što je ugovor najzad potpisan, poput glumca Tonyja Shalhouba, popualrnog televizijskog "Monka":

- Ovo je sjajna odluka za SAG i cijenim sve što novo rukovodstvo čini da bi vratilo SAG na pravi put. Očito imaju prave ideje kako učiniti SAG jačim.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr