Pervanov Šibenik

Koliko je fotografija važna za predstavljanje Hrvatske u svijetu

Foto: ''
'pervan_nnn_kul_070313'
Foto: ''
'pervan05_nnn_kul_060313'
Foto: ''
'Ivo Pervan Sibenik 2'
07.03.2013.
u 22:12
Gledao emisiju o ljepotama Hrvatske u kojoj su pejsaži očajno snimljeni. To znači da riječi lažu! S Pervanom, međutim, one dobivaju maksimalnu vrijednost, a u promociji je bitno baš to, maksimalna vrijednost, kaže Boris Ljubičić
Pogledaj originalni članak

Najviše prava na to da drugima govore kako se Hrvatska maksimalno dobro može predstaviti svijetu svakako imaju fotograf Ivo Pervan, dizajner Boris Ljubičić i docent na Fakultetu političkih znanosti Božo Skoko, čije je područje upravo međunarodna promocija država. Tim će se dugogodišnjim suradnicima pridružiti danas u 11 sati u muzeju Mimara i stručnjaci Ivica Vidović, Slaven Letica i Zvonko Pešić, a tema je kako kreirati model prezentacije Hrvatske.

Maksimalna vrijednost

Bit će to predstavljanje \"Fotoškole Ivana Pervana\" fotografa broj jedan kad je riječ o fotografiji koja šalje maksimalno dobru poruku o našoj zemlji, ističući njene specifičnosti. Vidjet ćemo to i na izložbi \"Šibenik Ive Pervana\" koja se u Mimari otvara u subotu u 18 sati.

– Neki dan sam gledao emisiju o ljepotama Hrvatske u kojoj su pejsaži očajno snimljeni. To znači da riječi lažu! S Pervanom, međutim, one dobivaju maksimalnu vrijednost, a u promociji je bitno baš to, maksimalna vrijednost. U fotografiji između fotografa i onoga što se snima stoji objektiv. To znači da bi snimka trebala biti objektivna. Danas imamo fotografije svih vrsta, no one koje radi Pervan su subjektivne, s posebnom atmosferom, svjetlosti i bojama, koje svi i ne bi vidjeli. Zbog toga sam s Pervanovim fotografijama napravio više knjiga i serija plakata za Hrvatsku turističku zajednicu: More hrvatsko, Boje Hrvatske, H kao Hercegovina, Zagreb/Zagreb, Split veći od Splita, Dubrovnik njim samim... – kazao je Boris Ljubičić.

Uzorna je u predstavljanju knjiga \"Hercegovina, zemlja svjetlosti\", upozorava Božo Skoko. Jedna je to od najljepše dizajniranih knjiga na svijetu, za što je i dobila brojne međunarodne nagrade.

Po čemu smo drukčiji

Skoko govori o važnosti i moći fotografije u promociji turističkih odredišta i identiteta Hrvatske. Na prvom je mjestu potreba da se jasno prezentira vlastiti identitet, ono po čemu smo posebni i drukčiji, što imamo samo mi.

– Pervan je svakako pridonio hrvatskoj posebnosti u svijetu. Prvi je prikazuje u svim godišnjim dobima i ne prikazuje samo sunce i more. A to je Pervanova golema prednost – istaknuo je Božo Skoko.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.