Preseljenje knjižare

Knjižara Leksikografskog zavoda seli se iz Frankopanske ulice

Foto: arhivska slika
Knjižara Leksikografskog zavoda seli se iz Frankopanske ulice
06.07.2010.
u 15:06
U Frankopanskoj ulici u Zagrebu više neće biti smještena velika knjižara Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže. Uprava zavoda seli je u dvorište, a prostor u Frankopanskoj iznajmljuje.
Pogledaj originalni članak

Leksikografski zavod Miroslava Krleže više neće imati knjižaru u prestižnoj Frankopanskoj ulici. Njihova specijalizirana knjižara s velikim izlogom, koju je Leksikografski zavod jedno vrijeme dijelio i s VBZ-om, seli se u dvorišni prostor, a elitniji prostor u Frankopanskoj daje se u zakup.

Gubitak najmoprimaca

–- Zavod ne ostaje bez knjižare već je premješta u nešto skromnije, ali ipak reprezentativne prostore u dvorištu svoje zgrade, nasuprot švedskom veleposlanstvu. To je dijelom reakcija na recesiju, odnosno posljedica činjenice da smo zbog recesije izgubili nekoliko najmoprimaca u dvorištu, a nismo našli nove te smo sada pokušali iznajmiti potencijalno atraktivniji prostor, a knjižaru premještamo jer ocjenjujem da kupci zainteresirani za naša izdanja lakše znaju kako ih pronaći –- kaže Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskog zavoda.

Kragić ističe da prodaja u njihovoj knjižari ne iznosi više od dvadeset posto ukupne prodaje.

Besplatno na internetu

–- Većina naše prodaje ide izravnim akcijama, kontaktima s kupcima, akviziterstvom. Što se prodaje u cjelini tiče, ona je, s obzirom na recesiju, pogoršanje stanja na tržištu knjiga i aspekt smanjene potrebe za vrstom izdanja koje mi nudimo, još uvijek zadovoljavajuća. No, moja procjena je da je dugoročno komercijalna strana naše leksikografske djelatnosti ugrožena –- objašnjava Kragić.

Pri tome dodaje da im je najprodavaniji naslov uopće Hrvatska enciklopedija. Posljednji, jedanaesti svezak dosad je prodan u nešto više od četiri tisuće primjeraka. Uz dugoočekivanu Hrvatsku enciklopediju lani su najprodavaniji bili i novi svezak Hrvatskoga biografskog leksikona te Pravni leksikon.

Zavod još ne prodaje svoja izdanja na internetu, ali besplatno korisnicima nudi dio svoje građe na svom portalu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.