Vojko V napisao slikovnicu

Knjige koje govore ‘ne smiš ovo’ tretiraju djecu kao štetočine, ja im neću popovati

Foto: Rock&Off
Vojko V
12.03.2020.
u 08:32
Slikovnica “ne može” najnovije je ostvarenje Vojka V koje je uz ilustracije Lucije Bužančić objavio Croatia Records. Namijenjena je djeci od dvije do osam godina, a uči ih bitnoj životnoj vještini – kako i kada reći “ne”
Pogledaj originalni članak

“Vojko V dolazi, bolje se pazi (makni dicu)”, repao je u svom megahitu s albuma prvijenca ovaj splitski hiphoper. Međutim, brzorastućoj hordi obožavatelja Vojka V, poznatog i kao Vojko Vrućina ili Andrija Vujević, uskoro će se priključiti i oduševljena djeca (i nećemo se lagati, hrpe “nabrijanih” roditelja koji su do sada, kad bi on prošao, sklanjali djecu). A sve nas je, i male i velike, iznenadilo kada je trostruki prošlogodišnji porinovac i bivši Dječak prošlog tjedna, umjesto novog singlea, objavio da je napisao – slikovnicu za djecu.

Slikovnicu, naravno, nazvanu “NE MOŽE”, po njegovoj najpoznatijoj pjesmi koja nam je cijele prošle godine izlazila na uši, možete kupiti u web-shopu i dućanima Croatia Recordsa, a namijenjena je djeci u dobi od dvije do osam godina.

– Ideju mi je u usputnom razgovoru dala moja prijateljica Iva Vukšić. Ljudi mi i inače često daju nekakve sugestije o mojoj karijeri – kao što bih trebao raditi, ali najčešće nisu dobre. A kad sam razmislio o ovoj, nije mi se činilo da tu ima nekog minusa. Nisam uspio naći lošu stranu – objašnjava nam Vojko kako je došao na ideju da napiše slikovnicu.

Pisao ju je početkom prošle godine i trebala su mu čak tri tjedna. To je zapravo puno vremena, kaže nam, zato što je trebalo napisati sve te rime (jer cijela je slikovnica napisana u rimi), a i nikad zapravo nije pisao nešto tako – pristojno.

– Ne mogu tu biti ni nikakve aluzije na nešto šporko, to je moralo biti nešto čisto i nevino s razinom topline i dobrote – sve na što nisam navikao da izlazi iz moga pera, ako ćemo to tako reći – kaže nam reper koji za kruh zarađuje nepristojnim stihovima i šporkim aluzijama.

A osim što je slikovnica beskrajno duhovita i simpatična i svim odraslima koje smo imali priliku upitati, najmlađima se obraća s jednom jako bitnom temom – kada i u kojim situacijama bez straha i srama treba reći NE MOŽE – “dvije važne riječi koje ponekad svaki čovjek mora reći”.

– Nisam kretao od toga da želim napraviti nešto angažirano, nego da želim napraviti slikovnicu po pjesmi, to je bila ideja od početka, da se zove “NE MOŽE”. Razmišljao sam što je moguće napraviti s takvim nazivom, kako napraviti slikovnicu koja će se tako zvati, kakve se teme uopće tu mogu pokriti, o čemu može biti ta priča... I na kraju mi je palo na pamet da želim da bude edukativna, ali i da ne bude nekakvo popovanje. Inače, ove slikovnice koje su kao edukativne, a govore samo “ne smiš ovo, ne smiš ono”, ispadnu malo patronizirajuće, omalovažavaju djecu kao da su nekakvi štetočine. Htio sam da ova slikovnica tome pristupi s dozom humora, da ne bude patetično i da ne bude popovanje – kaže nam Vojko, a nas je zanimalo je li njegov sin Petar bio prvi koji je “testirao” novu slikovnicu.

– Petru je ova možda još malo preverbalna, previše je naglaska na tekst. On čita slikovnice za mlađe uzraste, ima ova jedna o nekom Pinu: Pino uči prve riječi, Pino ovo, Pino ono, Pino ima brata Bobu, brat Bobo plače, tako neke obiteljske teme i dobre slike – većinom gleda slike. Ova je slikovnica više za djecu od dvije, dvije i pol godine. Ali slike mu se sviđaju – dodaje.

Za odlične ilustracije koje zabavljaju Petra zaslužna je Lucija Bužančić, animatorica, ilustratorica i povjesničarka umjetnosti iz Splita. Jako su dugo on i ekipa iz Croatia Recordsa tražili ilustratora koji bi im se svidio, kaže nam Vojko. Na kraju su došli do Lucije i više su nego zadovoljni. A iako si, dok budete čitali Vojkovu slikovnicu, ne budete mogli pomoći a da ne pjevušite stihove u ritmu pjesme “Ne može”, saznali smo da ovaj tekst ipak ne planira uglazbiti.

– S ovim sam sebi uzeo puno više slobode. Inače, kada pišem tekstove za muziku, veliki je faktor ritam koji mora biti savršeno uklopljen u audio. Ovo ipak nije ritmički toliko kompaktno, tako da mislim da ne bi baš funkcioniralo kao pjesma. A ja to ne bih ni repao – zaključuje uz smiješak Vojko V. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.