po cijeni od 12000 kuna

Knjiga hrvatske povijesti od dolaska Slavena do ulaska u EU leti s polica

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Knjiga hrvatske povijesti od dolaska Slavena do ulaska u EU leti s polica
23.12.2021.
u 16:00
Luksuzno izdanje knjige "Temelji Hrvatske" rađeno je uoči Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, a od 300 predviđenih primjeraka već ih je prodano 210.
Pogledaj originalni članak

Konačna verzija najluksuznije knjige godine “Temelji Hrvatske”, u izdanju Mozaika knjiga, rađene u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja, tek je nekoliko dana u prodaji, a od 300 predviđenih primjeraka prodano ih je već 210. I to ne baš po maloj cijeni jer, kao što smo već pisali, ona iznosi čak oko 12.000 kuna.

U pitanju je pravo kolekcionarsko ručno izrađeno kožnato izdanje od 400 stranica. U ograničenoj je nakladi od 300 primjeraka, s pripadajućim vlasničkim listom i umjetničkom medaljom od mesinga na koricama, djelo akademskog kipara i medaljera Karla Grossa, te stručnim tekstovima u kojima se pouzdano doznaje tko je prvi priznao srednjovjekovnu Hrvatsku, kako je nastala naša prva tiskana knjiga ili tko je održao prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru.

Rađena je u povodu 30 godina otkako je Hrvatska raskinula sve državnopravne veze s Jugoslavijom i krenula putem samostalnosti. Takav jubilej, smatra njezin urednik Vid Jakša Opačić, zaslužuje tako svečanu knjigu. Na njoj je radio autorski tim od 14 stručnjaka iz vodećih hrvatskih institucija poput Odsjeka za povijest i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, HAZU i Instituta Ruđer Bošković. Njih 14-ero pripremilo je 77 zanimljivih tekstova o ključnim trenucima hrvatske povijesti, povijesti jezika, književnosti, umjetnosti i znanosti koji su označili prekretnicu u razvoju našeg društva i oblikovali Hrvatsku kakvu poznajemo i danas.

Obrađeno je sve, od doseljenja Slavena na ove prostore do najrecentnijih događaja, konkretno ulaska Hrvatske u NATO i EU. Budući da je takvih sadržaja u 1200 godina hrvatske prošlosti bilo mnogo, u dogovoru s autorima izdvojili su one na kojima su nastali temelji na kojima počiva današnja Hrvatska.Budući da su autori tekstova znanstvenici koji su konstantno na izvoru informacija i prate sve promjene, nove spoznaje inkorporirali su u tekstove.

– Koliko god izgledalo da se o hrvatskom ranom srednjem vijeku nema što nadodati, svako malo nova arheološka otkrića bace novo svjetlo koje može promijeniti naše poimanje povijesti. Autori ove knjige žestoki su borci protiv ustaljenih “činjenica” nastalih tijekom prošlosti koje zapravo nemaju pouzdano zaleđe ili dokazani povijesni izvor. Stoga, vjerujem da će se neki čitatelji, nakon što pročitaju tekstove, zapitati dišu li tu Hrvati uistinu od stoljeća sedmog i je li pleter na kamenim spomenicima samo hrvatski ukras – kazao je Vid Jakša Opačić. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.