Kinopremijera: Tijelo od laži

26.11.2008.
u 16:53
Pogledaj originalni članak

Kao što je već zamijećeno, najnoviji film Ridleyja Scotta (nezgrapno preveden kao) “Tijelo od laži”, glatko bi se uklopio među najsvježije priloge serijalu o Jamesu Bondu, ove u kojima je tajni agent 007 izgubio dobar dio svoje tradicionalne otmjene bonvivanštine i postao ogorčeni borac koji svoje akcije doživljava preosobno.

Roger Ferris, glavni junak “Tijela od laži”, utemeljenoga na istoimenu romanu Davida Ignatusa iz 2007. g., agent CIA-e u vrijeme iransko-američkog rata, odnosno “rata protiv terorizma”, “ulični” operativac na Bliskom i Srednjem istoku, nastoji uhititi jednog od glavnih organizatora islamističkih terorističkih akcija, Al-Saleema.

Ferris je, doduše, malo izubijaniji od Bonda, a cjelina ostavlja dojam nešto veće ozbiljnosti, no glavni junak inteligentan je, sposoban i fizički spreman baš poput tajnog agenta njezina veličanstva.

Neprestano u mobitelskoj vezi sa svojim nadređenim Edom Hoffmanom koji njegovim akcijama uglavnom upravlja iz svog američkog doma ili ureda, Ferris prolazi kroz niz akcijskih prizora puškaranja, tučnjava, potjera i sl. te, usput, dakako, ostvaruje i romantičnu vezu s lijepom medicinskom sestrom.

Marljivi i neumorni Ridley Scott, odavna je poznato, superiornom spretnošću stvara kadrove pune vizualne i mizanscenske živosti, a nijedna tajna atraktivno dinamične montaže nije mu strana. Sadržajno, “Tijelo od laži” bavi se važnom temom trenutačnog stanja u svijetu, a više nego pravocrtnim razvojem, radnju nastoji predstaviti postupkom koji ostavlja dojam kolažnog slaganja pripovjednih sastavnica.

No, unatoč vrhunskom profesionalizmu, ostavlja dojam površnog i nepotrebnog, shematskog, s hladne intelektualne udaljenosti ostvarenog djela do kojeg je njegovu autoru stalo tek na razini ostvarivanja “larpurlartističkog” nazovisavršenstva u zanatskom smislu.


O filmu

Body of Lies, akcijska ratna drama, 128 min., SAD, 2008; R: Ridley Scott; G: Leonardo Di Caprio, Russell Crowe

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr