PREMIJERA "Živio harms! Čuda postoje"

Kerempuh proslavu 50. rođendana započeo potragom za novom publikom

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Živio Harms
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Živio Harms
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Živio Harms
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Živio Harms
07.03.2014.
u 23:27
Konačni rezultat je sjajna predstava, koju završava odličan Maja Posavec, u ulozi Harmsova supruge, koja priča cijelu priču, njegovom rečenicom: "Čuda na svijetu doista postoje!"
Pogledaj originalni članak

Satiričko kazalište – sada - Kerempuh, a – nekada – Jazavac će do kraja ožujka proslaviti 50. rođendan, svojih prvih pola stoljeća. Taj isti Kerempuh u svom ansamblu od nedavno ima  i novu – veliku – glumačku zvijezdu Rakana Rushaidata. Mirno možemo reći kako je proslava velike obljetnice zapravo započela večeras, premijerom novog naslova "Živio Harms! Čuda postoje" u režiji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog, koji je uz dramaturginju Doru Delbianco potpisuje i adaptaciju Harmsovih tekstova za ovu predstavu. No, ova je premijera bila ujedno i  demonstracija glumačke moći, jer uz Rakana Rushaidata cijeli je ansambl dobio novi zamah, pa se tako u preciznosti, ali i s dojmljivosti igre s njim "natječu" ovog puta neki sasvim novi, još bolji, Hrvoje Kečkeš, ali i odličan Luka Petrušić.

Izbor iz tekstova Daniila Harmsa, tog najznačajnijeg pisca ruske avangarde koji je mnogo pisao i za djecu, koju uopće nije volio; čovjeka koji se pisanjem bavio u zlim staljinističkim vremenima koja nisu jedina za koja vrijedi njegova legendarna definicija: "umjetnost šutnje vrata su koja vode u raj", pokazuje i način na koji Kerempuh širi svoja krila. Ono što je započeto Nušićevom "Gospođom ministarkom" u režiji Olivera Frljića suvereno je sada nastavljeno s Popovskim i Harmsom. Kerempuh uz svoje nadasve vjerne posjetitelje sada traži neku novu publiku, ona kojoj vrhunac komike i smijeha nije burleska ili pak "padanje po podu" na hitove Miše Kovača otpjevane u "Čudu u Poskokovoj Dragi". I sigurno će je pronaći. Popovski i svi njegovi autorski i glumački suradnici, a svako treba posebno istaknuti glazbu grupe Foltin, sjajno koriste Harmsovu poetiku, igraju se njome doslovno harmsovski, izvrćući logiku i pojačavajući efekte koje ta igra stvara na sceni.

Konačni rezultat je sjajna predstava, koju  završava odličan Maja Posavec, u ulozi Harmsova supruge, koja priča cijelu priču, njegovom rečenicom: "Čuda na svijetu doista postoje!"  Kako zaboraviti da ju je izrekao čovjek koji je 1942.  godine umro od gladi zatočen u lenjingradskoj ludnici kako ne bio streljan kao narodni neprijatelj.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.